muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
13°

La Sala crearà parelles lingüístiques per potenciar la normalització del català

És una iniciativa pionera que pretén potenciar la seguretat comunicativa dels no parlants

El municipi de Capdepera serà pioner a les Illes Balears en la instauració d'un nou model de normalització lingüística. El servei d'assessorament lingüístic municipal ha confeccionat un pla denominat «Voluntaris per la Llengua», basat en la creació d'una borsa de persones de la qual sorgiran parelles integrades per un catalanoparlant i un no catalanoparlant.

Les persones interessades que s'apuntin com a voluntaris lingüístics hauran d'apuntar «les seves dades personals i disponibilitat horària, com també les preferències de parella amb qui li agradaria establir contacte, de tal manera que cada una de les persones apuntades tindria un perfil determinat (edat, sexe, preferències culturals i activitat de temps lliure, altres necessitats, etc.) i les parelles s'establirien d'acord amb perfils semblants».

Les parelles de voluntaris hauran de signar «una espècie de contracte en què ambdues parts es comprometen a desenvolupar aquest projecte de voluntariat lingüístic», en el qual hauran d'estar un mínim de 10 hores en contacte. Un cop llançat el projecte, es fixarà un període d'experimentació per analitzar com es durà a terme i «si les parelles s'avenen i, si s'escau, consolidar-lo».

Converses  

L'objectiu del projecte és que els que no parlen català però que en tenen uns coneixements mínims puguin tenir una conversa amb catalanoparlants que els ajudin a «amollar-se» en català a les diferents situacions de la vida quotidiana com ara anar al metge, a comprar, emplenar una instància a l'Ajuntament o anar a fer un cafè, entre altres coses.

La finalitat és ajudar els no catalanoparlants a adquirir «seguretat comunicativa» i desmitificar els perjudicis de «no ho faig perquè tenc por de fer el ridícul» o «tanmateix no ho faig bé».

A més es pretén «crear espais d'interculturalitat on els catalanoparlants voluntaris ajudin els nouvinguts o residents des de fa anys a la seva integració en el municipi».

Així mateix, el pla preveu mantenir reunions individuals i col·lectives en les quals s'efectuarà un seguiment dels resultats del projecte, en què cada parella disposarà del material didàctic i l'assessorament necessari per dur-lo a terme. Endemés, tindrà lloc una trobada final en què es lliurarà un certificat d'aprofitament.

Els interessats a apuntar-se com a voluntaris poden posar-se en contacte amb el serveis d'assessorament lingüístic de l'Ajuntament de Capdepera anant al carrer Nou, 3 o via telefònica a través del número 971 81 92 01.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris