nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
15°

Govern i agents socials posen les bases d'un nou pla per l'ocupació

A partir de març es reuniran 3 grups de feina coordinats per Estaràs

No estava previst a l'ordre del dia de la Mesa de Diàleg Social, però el cert és que el Govern balear i els agents socials de les Illes posaren les bases d'un nou pla estratègic per l'ocupació.

Després d'una breu però efectiva reunió informal, la vicepresidenta de l'Executiu, Rosa Estaràs, estava en disposició d'anunciar un acord que pot ser històric; i que es materialitzarà en la creació d'una espècie de subcomissió de l'esmentada Mesa.

A partir del pròxim 8 de març representants dels dos sindicats majoritaris (CCOO i UGT), les grans patronals (CAEB i PIME) començaran a reunir-se amb l'Administració autonòmica.

Els agents implicats es distribuiran en tres grups de feina. El primer tindrà com a objecte l'impuls de l'ocupació a les Illes i la millora de la qualitat de la feina. El segon abordarà l'economia productiva, i aquí s'inclou el debat sobre el model turístic, la promoció de la indústria, el comerç o les infraestructures. El tercer estarà dedicat a la cohesió social, i farà feina sobre els eixos de l'educació, la sanitat o el benestar social.

Les reunions tindran lloc els dimarts horabaixa i Estaràs s'encarregarà de la coordinació. La metodologia concreta del que pretén ser un ambiciós pla està per definir.

UGT
Des de la Unió General de Treballadors (UGT), el seu responsable d'Acció Sindical -Manel Pelarda- recordà que «dins el marc d'un gran pacte, nosaltres optam per establir objectius a curt, mig i llarg termini».

Pelarda adverteix que els acords arribaran «allà on es pugui» perquè «el que no farem serà seguidisme al Govern de Matas». En aquest sentit Pelarda posà els exemples paradigmàtics de les carreteres o de l'hospital de Son Espases, «qüestions sobre les quals no arribarem a acords».

Pelarda sosté que una «pacte més global» requereix de «passes enrere» de les parts implicades i «sabem que la política econòmica del Govern és la que és i no canviarà, i UGT no la comparteix. Per aquest motiu, quan es posa damunt la taula la possibilitat d'assolir un gran pacte transversal i multifocal pel foment de l'ocupació, aquesta central sindical opta per parlar de «pacte tàctic» en lloc d'estratègia.

Més prudents es mostraven a CCOO. El secretari d'Acció Sindical, Baltasar Piñeiro, explicà que aquest acord és en realitat «l'execució d'un compromís adqurit pel Govern balear el passat 17 de novembre». «L'únic que s'ha decidit ara és constituir les taules de treball i començar a fer feina», assenyalava Piñeiro abans de deixar clar que «no estam davant cap acord ferm i signat».

Des de les patronals la satisfacció era la nota predominant.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris