lluvia ligera
  • Màx: 13°
  • Mín: 10°
12°

La UIB alerta del procés d'estancament a les destinacions líders mediterrànies

Un estudi palesa el mal estructural del turisme i traça mesures pel foment de la qualitat

79620

Les destinacions de sol i platja de la Mediterrània comencen a mostrar símptomes d'esgotament per una excessiva saturació.

Les destinacions turístiques tradicionals de masses de l'àrea mediterrània «perden pes i s'estanquen». Un estudi de la UIB alerta sobre aquest procés d'estancament, que podria veure's accelerat «si abans no es marquen ofertes diferenciadores, orientades cap a productes de major qualitat i allunyades de la pressió dels preus».

Aquesta és la principal conclusió que s'extrau del treball elaborat pel catedràtic d'Història Econòmica Carles Manera i el professor ajudant d'Economia Aplicada Jaume Garau. Un estudi innovador que analitza per primera vegada i en profunditat l'evolució del turisme de masses a la Mediterrània.

L'obra abasta un període de 15 anys (1987-2002), durant el qual s'oberva l'aparició d'«un nou turista, amb més experiència, major consciència ecològica i que evita el turisme de masses». Les seves «noves» preferències han provocat un transvasament cap a destinacions perifèriques com són el Carib, el Pròxim Orient i l'Àfrica, alhora que altres destinacions emergents dins la mateixa àrea oferien el mateix producte a un preu més baix.

La conseqüència ha estat una pèrdua de quota de mercat de fins a quatre punts a la darrera dècada i mitja, per la qual cosa els autors remarquen la «crisi estructural» en la qual es troba immers el model de sol i platja. Aquesta situació es caracteritza per la «saturació de les destinacions i el cansament en els mercats emissors», fet que exigeix un gran acord entre les administracions i els agents socials.

Un total de 22 països es reparteixen al voltant del Mare Nostrum, els quals acullen un terç del turisme internacional i el 30% de la despesa turística mundial. França, Itàlia i Espanya han estat, tradicionalment, les destinacions líders. Però la irrupció de les Destinacions Emergents Consolidades -DEC- (Turquia, Egipte, Tunísia i Xipre, entre altres) ha posat en perill el seu futur. Segons es desprèn de l'estudi, les DEC «mostren un camí de creixement constant i regular».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris