En les eleccions europees del 20 de juny passat, el referent electoral més immediat, l'abstenció assolí el 62'1% del cens a les Balears. En aquell moment es van emetre uns 5.000 vots per correu. Fins el passat dilluns, només 4.136 han exercit el vot per correu en el referèndum, fet que fa augurar que la participació encara estaria per sota de la registrada en les passades europees, del 37'9%.
Ni la campanya pel Sí "defensada per PSOE, PP i UM" ni la campanya pel NO "amb PSM, Esquerra Unida, Els Verds i Esquerra Republicana" ha arrossegat els electors. UM fou el partit que protagonitzà l'acte més massiu, amb 700 persones. Els grans líders estatals han evitat les Balears i només alguns ministres, com Jesús Caldera o Cristina Narbona (PSOE), o exministres com Eduardo Zaplana o Jaime Mayor Oreja (PP), han visitat les Illes.
Tot i que es preveu una afluència menor d'electors, el dispositiu previst per Delegació del Govern en la jornada d'avui és similar al d'anteriors convocatòries. Els 680.072 censats "s'han de sumar 9.948 residents absents que viuen a l'estranger" podran exercir el seu dret a vot a les 1.180 urnes instal·lades en 384 col·legis electorals de les Balears. Els col·legis obriran portes a les 9.00 hores i tancaran a les 20.00 hores.