algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
13°

Devers 10.000 regularitzats podran fer-se espanyols el 2007 a Balears

Llatinoamericans fins ara «sense papers» obtendrien així el dret a vot

La major part dels estrangers que es regularitzin a les Illes en el procés obert el 7 de gener passat pel nou reglament de la Llei d'estrangeria podran optar a la ciutadania espanyola a partir del 2007. La Delegació del Govern a les Balears preveu que prop de 20.000 extracomunitaris es regularitzin gràcies a la «normalització extraordinària de treballadors estrangers». En tenen la possibilitat fins al pròxim 7 de maig.

Així mateix, la previsió de la Delegació del Govern és que la major part dels estrangers que s'acullin al procés esmentat siguin equatorians, colombians, magribins i originaris d'altres països llatinoamericans.

De fet, dels 126.505 estrangers que resideixen a les Balears "segons les darreres dades de l'Institut Nacional d'Estadística disponibles, corresponents a l'1 de gener del 2003", devers 66.000 són extracomunitaris. D'aquesta xifra, prop d'un 60 per cent (gairebé 40.000) procedeixen de l'Amèrica Llatina i de les Filipines. En l'actualitat, molts d'aquests ciutadans ja disposen d'un permís de residència o de feina, però altres tindran l'oportunitat d'aconseguir-lo en el nou procés de regularització.

En aquests moments, la legislació espanyola preveu que qualsevol ciutadà estranger amb 10 anys de residència legal a l'Estat pugui optar a la nacionalitat espanyola.

Ara bé, en el cas de les persones que hagin obtingut asil o refugi, serà suficient una estada de cinc anys i se n'exigiran dos en el cas de gent procedent de països llatinoamericans, Andorra, les Filipines, Guinea Equatorial, Portugal i els sefardites. Així, els originaris d'aquests darrers països podran optar a la ciutadania espanyola el 2007.

S'ha d'esmentar, com a curiositat, que els mateixos ciutadans que s'han beneficiat d'una de les primeres mesures del Govern de José Luis Rodríguez Zapatero poguessin votar en les pròximes eleccions generals, que si s'arriba al final de la legislatura seran el 2008. Així i tot, perquè es confirmàs tal possibilitat, el Ministeri de Justícia hauria d'accelerar la concessió de la ciutadania als residents esmentats, ja que ara s'hi torba dos anys.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris