nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín:
14°

Els especialistes adverteixen que la reducció d'estómac no és la panacea

Els pacients operats hauran de controlar la seva dieta de per vida

Sense cap dubte, l'obesitat comença a ser una greu patologia en la nostra societat i, segons tots els informes, la seva evolució és de cada vegada més preocupant. Però els casos més greus són els d'obesitat mòrbida, és a dir quan els pacients tenen un índex de massa corporal "IMC" superior a 40 quilograms per sobre del seu pes corporal ideal.

L'hospital de Son Llàtzer de Palma té un dels serveis de cirurgia gàstrica més avançats de les Balears. Aquest equip és integrat pels doctors, Joan Pujol, Xavier Julián i Salvador Pascual. El doctor Julián assegurà que abans de realitzar cap intervenció, el pacient passa una sèrie de controls, revisions i proves que els ajuden a l'hora d'intervenir-lo, perquè es tracta d'un treball en equip.

«El tractament d'un malalt d'obesitat mòrbida que s'hagi de sotmetre a una reducció d'estómac, és llarg i hi intervenen des del servei d'endocrinologia, psiquiatria, neomologia i cardiologia fins als anestesistes. És una feina multidisciplinar llarga, per comprovar que el pacient està ben preparat», assegurà.

A més, aquestes operacions tenen complicacions afeixides, ja que els pacients d'obesitat mòrbida desenvolupen altres classes de patologies associades que dificulten encara més el tractament.

«La hipertensió, la diabetis, les patologies cardíaques, l'osteoartritis, la depressió o les apnees del son constitueixen algunes d'aquestes malalties derivades de l'obesitat mòrbida», explicà el doctor Pujol. I recordà que «com més patologies associades presenti el pacient, més risc assumeix en la intervenció».

Els metges recordaren que, si bé exiteixen diverses tècniques quirúrgiques per al tractament d'aquesta mal, a Son Llàtzer tan sols s'hi du a terme «el by-pass gàstric, que consisteix a reduir per via quirúrgica el volum de l'estómac i minorar la capacitat de l'intestí per a l'absorció. Aquesta tècnica la podem fer oberta o, des de fa més poc, amb una laparoscòpia, encara que aquesta decisió s'ha de prendre mirant l'historial mèdic del pacient».

Els metges asseguren que la laparoscòpia té aventatges: menys dolor, un postoperatori més curt, manco molèsties i disminució de complicacions al quiròfan.

Les llistes d'espera per a aquesta intervenció a Son Llàtzer són de gairebé un any i els metges adverteixen que «és una operació d'alt risc, amb una mortalitat entorn de l'1'5%, però moltes notícies aparegudes aquests mesos han fet molt de mal. La gent ha de saber que les reduccions d'estómac no són cap panacea, sinó que hauran de controlar el que mengen i seguir un règim tota la vida».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris