algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:
15°

La Sala fa un pla per fomentar el català entre un ampli sector castellanoparlant

Ha iniciat una campanya de normalització linguística que també arribarà als comerços

70512

Damià Ripoll, Jaume Perelló i Magdalena Massanet presentaren la campanya de normalització.

L'Ajuntament de Son Servera ha llançat una important i novedosa campanya per fomentar l'ús del català en diversos àmbits socials. Aquesta iniciativa pionera a la comarca ve justificada per l'ampli sector de població castellanoparlant que resideix al terme municipal i sobretot a la zona costanera.

L'objectiu d'aquest projecte té un doble vessant. D'una banda, fomentar l'autoaprenentatge del català inicial i de l'altra dinamitzar la llengua en el sector comercial del municipi. El batle, Damià Ripoll, la regidora de Cultura, Magdalena Massanet, i el tècnic d'assessorament lingüístic, Jaume Perelló, presentaren ahir els detalls de la campanya, que té una subvenció de 11.000 euros per part de la direcció general de Normalització Lingüística i que abraçarà una sèrie d'actuacions.

Per difondre coneixements de català entre la població castellanoparlant s'han editat en forma de tríptics una sèrie de materials informatius i d'autoaprenentatge en les quals es poden descobrir les fórmules orals bàsiques més usuals per parlar en català al carrer, un full informatiu on s'exposen raonaments i reflexions referents al dilema de si llengua o dialecte, de si català o mallorquí. També s'han editat altres tríptics informant dels recursos per aprendre català des de Son Servera, com material informàtic, material accessible des d'Internet, llibres i cursos de català.

Respecte de l'altre vessant, com a promoció de la llengua en altres sectors com el comerç i la restauració, s'ha editat un recull de lèxic de productes d'un supermercat o botigues de queviures, un fullet sobre la legislació i normativa lingüística vigent en el sector comercial o un llibret per fer la llista de la compra en català.

Tot el material es distribuirà a les biblioteques escola d'adults, associacions d'immigrants i comerciants, hotels, oficina d'informació turística, comerços i restaurants així com entre les associacions de pares i mares de les diferents escoles. «La intenció és demostrar que el català pot ser una llengua normal i vàlida i aconseguir que ambdues llengües oficials convisquin amb naturalitat i equilibri», digué Perelló.

El batle es mostrà molt «orgullós» d'aquesta iniciativa que és «pionera a la comarca. De fet, altres ajuntaments s'han interessat pel projecte». Massanet digué que «això només és una primera passa. Pensam ampliar les actuacions».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris