muy nuboso
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
14°

La por a l'abstenció marca la fi de campanya

Els partits tanquen la cursa cap al referèndum amb pocs actes i sense arrossegar gaire públic

La campanya pel referèndum sobre la constitució europea va acabar ahir igual com es va iniciar: amb petits actes de partit, austers i sense gaire públic, i amb el temor, expressat obertament per diversos dirigents polítics, que la baixa participació marqui la convocatòria de demà.

Els socialistes van tancar els actes a Inca però abans van concentrar els seus dirigents a la plaça Major de Palma per formar un mosaic demanat el Sí a la constitució. L'eurodiputada, Teresa Riera, va apel·lar a la mobilització que originà el referèndum de la Constitució Espanyola i apuntà que els sondejos cada pic auguren una major participació. Riera recordà que «sempre que Europa avança li va bé a l'Estat», i apuntà que la Constitució reconeix la insularitat.

Els populars, en canvi, tancaren la campanya repartint credencials als militants. El seu eurodiputat, Antonio López Isturiz, els va demanar que animin la població a votar, per evitar que una elevada abstenció projecti a Europa una «imatge negativa» de l'Estat. Isturiz, qui ahir es reuní amb l'associació Mujeres para la Democracia, mostrà el temor que una alta abstenció provoqui el naixement de moviments «euroescèptics» i una pèrdua de credibilitat de l'Estat davant la UE. Si això passàs, el responsable d'aquesta situació seria, segons ell, el Govern de l'Estat. Isturiz afirmà que l'Executiu central ha fixat el «llindar d'èxit» en una participació del 30% però ell voldria que fos del 45%.

Després de l'èxit de convocatòria del seu acte central, la presidenta d'Unió Mallorquina, Maria Antònia Munar, va augurar una poca participació en el referèndum, motiva pel «poc temps» amb què s'ha convocat. Munar assegurà que els partits «de govern» i els «nacionalistes amb pedigrí» aposten pel Sí, mentre «els de sempre» demanen el No.

Pel que fa als partits que demanen el No a la constitució europea, el PSM fou l'únic que congregà els seus dirigents en un acte públic, organitzat a la plaça Mare de Déu de la Salut, de Palma. La vicesecretària general del partit, Nanda Ramon, criticà que la campanya institucional del Govern central «no ha estat informativa» i assegurà que la «desinformació» ciutadana i la «poca mobilització» dels partits «fa preveure una participació molt baixa, que no és bona en democràcia».

Els nacionalistes consideren que les probabilitats que guanyi el No, que ells defensen, disminueixen, tenint en compte que la participació es preveu baixa i que els partits majoritaris aposten pel Sí. El PSM tancà la campanya a Palma juntament amb la resta de formacions d'esquerra que aposten pel No -Esquerra Unida, Els Verds, ERC i PSM- en una torrada organitzada per la «Coordinadora pel No a aquesta Constitució» a la plaça dels Patins.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris