algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín:
15°

«Aquest tractat europeu estimula la nostra vocació independentista»

L'històric defensor del català Fèlix Martí demanà el 'no' al referèndum

Fèlix Martí (Barcelona, 1938) fa dècades que lluita pel reconeixement de la diversitat cultural arreu del món. Ja sigui des de la presidència honorària del Centre Unesco de Catalunya, ja sigui des de l'Institut Linguapax, defensa el respecte a aquelles llengües, com ara la catalana, que no gaudeixen del reconeixement de les grans institucions. Ahir visità Palma per demanar el vot contrari al tractat de la UE. Convidat pels Joves pel Català a Europa, exposà algunes de les seves raons.

Martí advertí que el text constitucional que se sotmet a consulta popular diumenge «converteix els membres de la comunitat lingüística catalana en ciutadans de segona». Així les coses, «els Països Catalans s'hauran de constituir en Estat per obtenir la dignitat que es mereixen». I és que l'activista opina que el tractat «estimula la nostra vocació independentista».

Al marge de qüestions culturals i idiomàtiques, Martí rebutjà un articulat que «consolida els poders fàctics, és a dir, els estats i els grans interessos econòmics; no avança en la solidaritat ni en la justícia social; no fomenta el respecte a la diversitat i introdueix rebaixes en l'anomenat Estat del Benestar.

Fèlix Martí dibuixà l'Europa que somia davant els que escoltaven la seva intervenció al Centre de Cultura de Sa Nostra. És una Europa que «ha d'exportar un pensament multipolar, i ha de reflectir un món on l'ètica i la política estiguin per damunt de l'economia». Per tot això, «hem de canviar aquesta constitució. Ho aconseguirem».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris