nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
13°

Madrid no retirarà el recurs contra la Llei de consells fins l'any 2006

Ara depèn de la reforma del Règim Local i de la decisió del TC

R. GALLEGO/EFE. Palma.
El Govern central no retirarà el recurs d'inconstitucionalitat que pesa sobre la Llei de consells insulars fins que no s'aprovi la reforma del Règim Local, que està prevista per al 2006.

Així ho va anunciar ahir a Palma el secretari d'Estat d'Administracions Públiques, José Luis Méndez Romeu, abans de la reunió que va mantenir amb una representanció dels batles de les Illes a la seu de la Federació d'Entitats Locals de Balears (FELIB).

El número 2 del ministre Jordi Sevilla, que arribà acompanyat del director general de Cooperació Local, Manuel Zafra, assegurà que l'esmentada reforma preveu i reconeix les aspiracions de les principals institucions insulars, ja que, entre altres qüestions, permetrà nomenar com a alts càrrecs membres no electes. Méndez Romeu explicà que els canvis que s'introduiran obligaran el Parlament balear a modificar la regulació autonòmica per adaptar-la a l'estatal. I en aquests moments el Consell de Ministres de Rodríguez Zapatero podrà retirar el conflicte judicial plantejat per l'Executiu del PP davant el Tribunal Constitucional (TC) la legislatura passada.

El que no explicà el secretari d'Estat és què passarà mentrestant si el TC es pronuncia sobre el recurs.

Per a la modificació del Règim Local, l'Administració central ha elaborat l'esborrany d'un Llibre Blanc en el qual es recullen els principals problemes dels 8.000 municipis i les 6.000 entitats supralocals que hi ha a l'Estat espanyol.

La proposta pretén respondre a les demandes de les institucions locals en relació a les seves competències, la modernització de les seves estructures i l'organizatció de les seves funcions.

El representant del Ministeri d'Administracions Públiques exposà que l'esmentat document es basa en els principis fonamentals d'autonomia política de les entitats locals i la cooperació entre administracions.

Méndez Romeu assenyalà que el Govern ha emprès un ample procés de consultes, a través del qual els ajuntaments i les entitats supramunicipals podran presentar suggeriments i esmenes que es podran incorporar a l'avantprojecte de llei que l'Executiu central espera presentar a les Corts Generals per novembre. A partir d'aquí, les comunitats autònomes hauran de desenvolupar les seves pròpies legislacions per adaptar-les a les peculiaritats amb la finalitat que la llei pugui entrar en vigor com abans millor.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris