muy nuboso
  • Màx: 15°
  • Mín:
11°

Balears impulsarà la primera xarxa d'hospitals detectors de donants

La iniciativa podria ser imitada a la resta de centres de l'Estat

La Conselleria de Salut està estudiant la creació d'un protocol per a la creació d'una xarxa de «centres detectors de donants per a trasplantaments d'òrgans» que podria ser després imitada per tots els hospitals de l'Estat.

Així ho explicà el coordinador estatal de trasplantaments, Rafael Matesanz, durant les IV Jornades de coordinació de trasplantaments de les Illes Balears, que varen tenir lloc a Son Llàtzer.

Per dur a terme aquest protocol, tots els hospitals i les clíniques privades de les Balears disposaran d'un coordinador, que serà la persona encarregada de detectar els possibles donants que es generin a les unitats de vigilància intensiva dels centres hospitalaris. A més, aquesta persona serà la responsable de realitzar tots els tràmits anteriors a la possible donació, com sol·licitar la conformitat dels familiars.

Matesanz explicà que la iniciativa «serà molt positiva i permetrà augmentar el nombre de trasplantaments a Balears». De fet mostrà la seva conformitat a traslladar l'experiència a la xarxa estatal d'hospitals si els resultats a les Illes són positius.

El coordinador estatal de trasplantaments assegurà que «l'increment que han experimentat les donancions a Balears des de finals dels anys 90 ha estat espectacular, ja que s'han multiplicat per quatre, fins a arribar a la taxa actual de de Balears de 46,1 donacions per cada milió d'habitants, tan sols superada per les comunitats de la cornisa cantàbrica».

Segons Matesanz, l'augment no ha estat per casualitat, sinó «fruit del treball que han realitzat des dels equips mèdics, passant pels coordinadors, el personal d'atenció al pacient i la conscienciació de la societat».

Els excel·lents resultats obtinguts -Espanya és el primer país del món en taxa de donacions- han fet que 16 metges de països en vies de desenvolupament hagin vingut per estudiar el sistema a fi d'implantar-lo al seu país. Concretament a Son Dureta hi ha una responsable del Ministeri de Sanitat de Xile per rebre formació en aquest sentit.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris