muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
14°

L'escala més alta dels bombers no arriba ni a la meitat del major edifici de Palma

El braç articulat, que té 30 metres d'alçària, només serveix per a finques de deu pisos

D'entre totes les autoescales que posseeix el Cos de Bombers de Palma la més llarga té 30 metres, una alçària que es considera insuficient perquè la torre des Fortí, per exemple, arriba als 65 metres. Així doncs, el braç articulat, en cas de sinistre, no podria arribar ni a la meitat d'aquell 'gratacel'.

Però el cas des Fortí no és l'únic, hi ha moltes més finques que superen els 30 metres a Palma, el que equival a un desè pis. A Barcelona, on els blocs són més imposants, les autoescales tenen un braç articulat de 50 metres, fet que permet als bombers operar amb major facilitat. Però aquest panorama, pel que sembla, no inquieta Cort, ja que de moment no s'ha plantejat l'adquisició de grues més altes.

Un altre problema afegit és que els 30 metres citats dels tentacles del Cos de Bombers no són aplicables en tots els carrers. És necessari que les vies siguin àmplies perquè el vehicle pugui estendre's en un angle de 70 graus, i desplegui així tot el seu potencial. L'exemple el tinguérem fa pocs dies quan l'església de Santa Eulàlia sofrí la caiguda de part del pinacle a causa del temporal de vent. L'endemà, els bombers tornaren a la plaça per retirar la peça que penjava, però ho hagueren de fer utilitzant una grua d'una empresa privada. El pinacle mesurava 58 metres i, en conseqüència, no servien les autoescales municipals. El braç articulat de Grues Bauzà, per la seva part, pot arribar a alçàries que ronden els 70 metres. Per què no incorporar per tant aquell material pesant per als bombers? La resposta es troba en el fet que aquests braços mecànics tan llargs han de recolzar-se en l'estructura de l'edifici, mentre que els bombers, quan treballen en l'extinció d'un incendi no poden confiar que l'edifici quedarà dempeus. I l'exemple de la torre Windsor, a Madrid, està encara calent.

«En cas d'incendi en un pis superior a l'alçària deu, hem d'intentar entrar al bloc a temps perquè les flames no es propaguin. Aquestes finques, normalment, disposen de boques d'aigua i de sistemes contraincendis, per la qual cosa són relativament segures», va manifestar un expert municipal consultat per aquest diari.

«A més, si tinguéssim escales llarguíssimes serien molt inestables i ens serien de poca ajuda», afegí. Finalment, explicà que els gratacels d'oficines solen ser molt més perillosos que els d'habitatges, perquè estan més compartimentats.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris