nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
13°

El Govern implantarà un nou servei de tren nocturn els caps de setmana

El nombre total d'usuaris del ferrocarril puja un 12% i arriba als 3'1 milions

Serveis Ferroviaris de Mallorca (SFM) posarà en funcionament un nou servei de tren nocturn els divendres i els dissabtes que afectarà tota la xarxa actual. Aquest servei, actualment en període d'estudi, ha estat reivindicat per diversos ajuntaments amb l'objectiu de reduir els accidents en carretera dels joves en cap de setmana.

Després d'inaugurar un nou punt d'informació sobre el transport públic ferroviari i per carretera de Mallorca, la consellera d'Obres Públiques i Transports, Mabel Cabrer, va anunciar ahir que el seu departament està fent un estudi econòmic per analitzar els costs de la posada en marxa d'aquest nou servei nocturn, una prestació que fins ara s'havia aplicat puntualment, coincidint amb festes o dates senyalades.

Tot i que encara no té una data d'aplicació, la consellera va deixar clar que el tren nocturn serà una realitat tard o d'hora i afectarà tota la xarxa ferroviària. La posada en funcionament d'aquest servei comportarà, a més d'un increment dels costs, la necessitat de revisar el conveni col·lectiu d'SFM, que no preveu una jornada laboral d'aquest tipus, i implicarà un augment dels efectius de seguretat, entre altres.

En qualsevol cas, la seva aplicació no es decidirà en funció de criteris econòmics -Cabrer reconegue que pot tenir poca rendibilitat econòmica- sinó «socials». Fins i tot es poden aplicar tarifes més baixes que les actuals per incentivar els joves a evitar el cotxe les nits de divendres i dissabtes.

Per altra banda, tant Cabrer com el gerent de l'SFM, Rafael Pons, informaren que el servei de tren ha experimentat un important increment d'usuaris, assolint els 3.101.000 viatgers l'any 2004, un 12% més que el 2003. Tot i que la línia va estar tallada fins a Sineu -de març a juny- i fins a Manacor -de març a setembre- en aquest període augmentaren els passatgers. L'explicació, segons Pons, s'ha de cercar en l'augment de freqüències i, sobretot, en la «comoditat» que ofereix aquest servei als viatgers.

Per altra banda, aquest gener es va arribar als 280.021 viatgers, un 7'43% més que el mateix mes de l'any passat. Un 10% d'aquests passatgers utilitzaren el servei bus + tren, que enllaça les estacions llançadores. Segons Pons, l'increment s'explica per la gratuïtat del servei determinats dies i pel gran nombre de persones que ha emprat el tren per anar de rebaixes a Palma.

Les queixes per retards també s'han reduït «moltíssim», apuntà la consellera, qui avançà que s'arribarà a l'«extrema puntualitat» a partir del segon semestre, quan comencin a operar les noves unitats i s'augmentin les freqüències.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris