algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

La inflació a les Balears supera la mitjana estatal i se situa en el 3'2%

L'«efecte rebaixes» no aconseguí suavitzar la dura costa de gener

Les Balears tancaren el mes passat amb una inflació acumulada del 3'2% durant els darrers dotze mesos, una de les cinc més altes de l'Estat i una dècima per sobre de la mitjana. Sembla evident, doncs, que l'«efecte rebaixes» no aconseguí suavitzar la dura costa de gener, amb un escàs descens de preus del 0'4% en relació amb el desembre.

Entre els grups que més han influït en l'increment de l'Índex de Preus de Consum -IPC- a la nostra Comunitat, s'han de destacar les begudes alcohòliques i el tabac (5'1%), l'habitatge (4'2%), el transport (5'2%) i l'ensenyament (4'5%), a més de l'hoteleria i l'oferta complementària (5'6%). La seva evolució a l'alça ha estat decisiva per a les xifres donades a conèixer ahir per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

A l'extrem oposat, el grup de roba i calçat, amb una caiguda de preus de desembre a gener del 8'2% per l'efecte de la campanya d'hivern, no pogué contrarestar la forta inflació que arrosseguen les Balears i que, segons els experts, pot arribar a frenar la marxa de l'economia illenca.

En aquest sentit, la Confederació d'Associacions Empresarials de les Balears -Caeb- hagué de reconéixer ahir que les Illes han estat una de les comunitats autònomes de l'Estat on l'efecte de les rebaixes ha estat més moderat. Per tant, «resulta encara imprescindible intensificar els esforços per reduir el diferencial d'inflació amb la resta de països de la zona euro i per no perdre més competitivitat», afirmà la patronal a través d'un comunitat.

Tot i això, la Caeb insistí a recordar que «el nivell d'inflació durant el passat exercici finalitzà amb dues dècimes per sota de la mitjana estatal». Així, sempre que el costs energètics s'estabilitzin i es mantengui la debilitat del dòlar respecte de l'euro, es previsible que aquesta tendència es consolidi al llarg del 2005.

Quant a l'opinió dels sindicats, UGT considerà ahir «escandalosa» l'escalada de preus a l'Arxipèlag, fins a dues dècimes en l'índex interanual. El secretari d'Acció Sindical de l'organització, Manuel Pelarda, alertà de la situació «lamentable» de l'economia illenca per la pèrdua de competitivitat que ocasiona la inflació. Per això, demanà accions concretes sobre els preus.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris