nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
12°

Metges d'hospitals i de centres de salut detecten noves malalties

Alerten de l'increment d'algunes patologies de declaració obligatòria

Diversos facultatius que desenvolupen la seva feina tant a la sanitat pública com en el sector privat han detectat durant el darrer any l'aparició de noves patologies que fins ara no havien tractat.

Segons assenyalen els professionals sanitaris, aquestes malalties apareixen tant a les urgències com en els punts d'atenció primària, i «solen ser de tipus viral o bacteriològic. Però quasi sempre els pacients responen als tractaments que els subministram».

Una altra cosa que els professionals del sector sanitari expliquen és que «estam detectant nous casos de malalties que crèiem que ja estaven quasi eradicades a les Balears, com la tuberculosi i la sífilis».

Aquestes patologies estan dins el llistat de malalties de declaració obligatòria que el servei d'epidemiologia de la Conselleria de Salut controla setmanalment.

El cap d'aquest servei, Antoni Nicolau, assenyalà que «els controls que duim a terme sobre aquestes malalties ens permeten monotoritzar i vigilar constantment totes les malalties que apareixen i així podem estar prearats en cas de detectar l'aparició d'un nou brot de qualsevol d'aquestes».

Algunes d'aquestes patologies no són gens comunes, com la febre exantamàtica mediterrània o la febre tifoidea, però altres que ja es creien eradicades han tornat a aparèixer, com la sífilis. D'aquesta patologia, durant el 2003 a les Balears se'n detectaren 40 casos i, segons les dades provisionals del 2004, n'hi va haver 67, 54 dels quals a Mallorca.

La parotiditis, popularment coneguda com galteres, és una de les malalties de declaració obligatòria que, encara que té una vacuna, aquesta és molt poc eficaç i per això a vegades n'hi ha brots com el 2004 a les Pitiüses.

Nicolau explicà que el que també detecta i recull el servei d'epidemiologia són els casos importats de persones no residents a Balears, entre els quals destaquen els 8 casos de tuberculosi respiratòria, els 16 de pal·ludisme i els 5 casos de malaltia meningocòccica.

Dins el registre de malalties de declaració obligatòria hi ha patologies que fa uns anys molts d'infants varen patir i «que ara ens continuen afectant però en menor mesura i virulència a causa de les vacunes, com el xarampió, la rubèola, la tos ferina i la varicel·la», explicà Nicolau.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris