muy nuboso
  • Màx: 13°
  • Mín: 10°
12°

Un vaixell estudia el traçat del gasoducte


El traçat exacte del futur gasoducte que subministrarà gas a les Balears des del País Valencià es coneixerà el mes que ve. Segons sembla, a principi de març el vaixell noruec Geograph Bergen haurà conclòs l'estudi del fons submarí existent entre la Península i l'Arxipèlag i determinarà quin ha de ser el recorregut de la futura canonada.

El director general d'Energia del Govern, Jaume Sureda, acompanyat pel seu equip, visità ahir dematí l'embarcació de l'empresa A.S. Geoconsult, líder mundial en tasques submarines. Sureda hi va ser rebut per Alberto Ramírez, cap del projecte d'Enagás; i per Modesto Rodríguez, el capità de l'embarcació.

Segons explicaren Ramírez i Rodríguez, el vaixell disposa de tots els mecanismes necessaris per veure «fil per randa» el traçat que «sigui més convenient» per al gasoducte.

El representant d'Enagás assenyalà que, entre els factors a tenir en compte per determinar «el recorregut més adequat», hi figura el de la pressió que suportarà aquesta infraestructura, les marees, el risc sísmic, les zones d'activitat pesquera, la distància mínima entre la Península i les Balears, i la possibilitat de trobar objectes o vaixells enfonsats. Així i tot, Ramírez assegurà que «és una feina senzilla».

No obstant això, el sistema del vaixell per analitzar el fons submarí no pareix tan fàcil a primera vista.

Sistema
EGeograph Bergen va equipat amb un dispositiu anomenat sparker que sura damunt boies i que és capaç d'emetre impulsos elèctrics cap a les profunditats. Un altre aparell, denominat streamer, en recull el resultat i el transmet a la sala de control del vaixell. En aquesta zona de la nau, equipada amb potents ordinadors, els geofísics interpreten els senyals rebuts del fons de la mar. D'aquesta manera, hi poden distingir l'existència de falles i d'objectes, amb vista a un anivellament precís de tot el recorregut.

Així mateix, la tripulació tindrà més endavant el suport d'un petit submarí (de devers 5 metres de llarg i un de diàmetre) proveït de sonars i de càmeres per efectuar una anàlisi topogràfica i geofísica del relleu submarí.

Mida
De tota manera, eGeograph Bergen ja treballa des de fa una setmana efectuant rastreigs i, si el temps ho permet, haurà acabat la investigació a començament de març.

En qualsevol cas, un dels aspectes ja confirmats és que el gasoducte haurà de davallar fins a 970 metres de profunditat al llarg de 268 quilòmetres i tindrà un diàmetre d'entre 16 i 20 polzades (entre 40 i 51 centímetres). Així mateix, la conducció haurà de suportar una pressió de gairebé 80 atmosferes. El material elegit per a la construcció del gasoducte és l'acer carboni.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris