nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
13°

Matas demana ajuts en nom de la insularitat a Brussel·les

En un acte del PP a Brussel·les reclama la igualtat de condicions entre regions

67134

Matas amb Rajoy i Barroso.

El president del Govern, Jaume Matas, demanà ahir a la Unió Europea que el reconeixement de la insularitat en la constitució europea es tradueixi en «mesures efectives» que garanteixin la igualtat de condicions entre regions, també amb les ultraperifèriques com Canàries, per les quals es preveuen mesures concretes. Matas intervingué a l'Eurocambra en una «Jornada sobre la constitució europea i la solidaritat», organitzada pel PP i publicitada pel Govern balear.

El president assegurà que «el reconeixement dels desavantatges que pateixen els territoris insulars» està recollit en l'article III-220 del tractat constitucional. I considerà un «gran encert» que la Constitució contempli les Illes com a zones que pateixen «desavantatges naturals greus i permanents», que cal contrarrestar per «promoure el desenvolupament armònic del conjunt de la Unió».

A partir d'aquest reconeixement, Matas va fer una crida perquè en el context europeu «la defensa de la insularitat com a fet diferencial es converteixi en una qüestió de consens entre tots els partits». En aquest sentit, demanà a totes les formacions que «facin tot allò possible» perquè l'article III-220 «es tradueixi en mesures efectives que aconsegueixin pal·liar els desavantatges estructurals lligats a la insularitat, ja clarament reconeguts pels texts constitucionals europeu i espanyol».

Uns desavantatges que, segons recordà Matas, van des dels elevats costs de transport, l'escassetat de territori i de recursos energètics i naturals, les dificultats per a la gestió dels residus, els problemes de deseconomies d'escala en l'àmbit empresarial, en el mercat laboral i en la prestació de serveis públics imprescindibles, com la sanitat i l'educació.

«La nostra pretensió, igual com succeeix amb els territoris ultraperifèrics o amb els afectats per qualsevol altra rèmora estructural pel seu desenvolupament, no radica en l'exigència que se'ns asseguri la igualtat de resultats en relació a les altres regions. Simplement, demanam que se'ns situï en igualtat de condicions per poder progressar», assegurà el president del Govern balear en la seva intervenció al Parlament europeu.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris