muy nuboso
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
15°

Joves mallorquins reivindiquen a Brussel·les l'oficialitat del català

La delegació es reuní amb el vicepresident del Parlament europeu

Una representació de la plataforma mallorquina «Joves pel Català a Europa» arribaren ahir a la seu del Parlament de la UE a Brussel·les per reivindicar l'oficialitat de la llengua catalana a les institucions comunitàries.

L'esmentat col·lectiu, juntament amb altres entitats del País Valencià i del Principat amb les quals formen tot un «lobby» de pressió, aprofitaren per reclamar la reforma del tractat que estableix una constitució per a Europa perquè reconegui el català. En aquest sentit, els mateixos activistes admeten que «el camí és llarg i difícil» ja que una eventual modificació del text constitucional requereix de la unanimitat dels estats membres de la Unió.

De totes maneres, els Joves pel Català a Europa ja han començat la travessia. Ahir mateix es varen reunir amb el vicepresident de la Cambra, l'occità Gérard Onesta, a qui lliuraren un memoràndum sobre la «persecució» del català al llarg de la història. A continuació li traslladaren la petició que la llengua catalana es pugui utilitzar a les institucions de la UE. Onesta, que també és eurodiputat pel Partit Verd francès, es mostrà solidari amb la situació de l'esmentat idioma i es va comprometre a treballar per incrementar la seva presència als diferents fòrums de decisió i debat.

De totes maneres, el vicepresident va reconèixer que el sistema lingüístic vigent al Parlament europeu «és insostenible», ja que actualment compta amb vint-i-un idiomes oficials. En relació a aquesta qüestió advertí que s'està fent feina per instaurar una llengua «pont» (l'anglès) entre tots els parlamentaris.

Una vegada finalitzada la reunió amb Onesta, els quinze membres del «lobby» que han viatjat a la capital belga repartiren un full que demana l'oficialitat del català a les bústies dels més de 700 diputats que formen la cambra de la UE. Avui els joves participaran en una acció de protesta.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris