nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:

Sa Nostra i la UIB insisteixen a dir que l'economia balear es reactiva

Es tracta d'un procés ple d'incerteses i impulsat per la construcció

Sa Nostra i la UIB insistiren ahir a afirmar «l'inici de la reactivació econòmica» de les Balears. Tot i això, es tractaria d'un procés basat en la construcció però ple d'incerteses.

Segons les primeres estimacions del Centre de Recerca Econòmica -CRE-, organisme participat per ambdues institucions, el Producte Interior Brut (PIB) de les Illes registrà una taxa de creixement de l'1,5% durant el 2004, devers cinc dècimes superior a l'any anterior. Per la seva banda, l'economia espanyola va créixer un 2,7%, segons l'estimació d'avanç feta pública ahir per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Tot i mantenir-se més d'un punt per davall de la mitjana estatal, el CRE defensa que «l'economia balear s'apropa progressivament a les taxes d'increment de l'activitat econòmica espanyola». I si bé és cert que les Balears han mantingut durant quatre anys un ritme de creixement inferior al conjunt de les comunitats de l'Estat, el diferencial de gairebé dos punts el 2002 s'ha vist reduït devers sis dècimes els darrers dos exercicis, fins a l'1,2% l'any passat.

En aquest sentit, l'activitat del sector de la construcció va seguir exercint de motor de l'economia durant l'exercici passat, amb un increment del seu VAB (Valor Afegit Brut) xifrat en el 2% a les Illes, segons les primeres estimacions del CRE, i al voltant del 3,5% en el conjunt de l'Estat.

Tant l'economia balear com l'estatal varen basar el seu creixement en dos pilars fonamentals: d'una banda, la construcció, i de l'altra, el consum privat. Malgrat el xoc en els preus del petroli i l'elevat endeutament familiar, aquest indicador «va continuar ferm gràcies a la millora del mercat laboral», afirmà el CRE a la seva nota de premsa.

Amb l'alt endeutament familiar, propiciat per l'increment de preus dels pisos i la flexibilitat de les hipoteques, un altre dels indicadors que generen incerteses sobre «l'inici de la reactivació econòmica» és l'evolució de la despesa turística. La situació d'estancament a la qual sembla haver embarrancat enterboleix qualsevol pronòstic.

Tot i això, el CRE manté sobre aquest tema un «prudent distanciament», i, per aquest motiu, no entrà a valorar aquest tema. Mentrestant, l'informe del Banc d'Espanya afegí més llenya al foc en afirmar que els ingressos per turisme només havien crescut un 0,97% fins el novembre, amb 35.139 milions d'euros.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris