algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
12°

Agricultura reavaluarà a l'alça els danys causats pel vent i les gelades

La situació de la patata ha empitjorat i l'ametler també s'ha vist afectat

LL.L./M.M.Palma/Sa Pobla.
La Conselleria d'Agricultura va anunciar ahir que revisarà a l'alça els càlculs que havia fet sobre els danys ocasionats per les inclemències del temps a principi d'enguany. Aquesta reacció ha tengut lloc després del darrer temporal de vent que han viscut les Balears, amb ràfegues de fins a 135 quilòmetres a Alfàbia i Capdepera. Segons la Conselleria d'Agricultura i l'Associació de Joves Agricultors (Asaja), el vendaval ha fet malbé part de la collita que es recuperava del temporal de fred, neu i gelades que assotà les Balears a finals del mes passat.

De fet, les ventades de diumenge passat, que bufaren amb una intensitat de fins a 120 quilòmetres per hora a sa Marjal de sa Pobla, han agreujat la situació del sector de la patata. «Encara no podem quantificar els danys, però està clar que el vent ha fet més mal a les plantes», explicà el gerent de la cooperativa S'Esplet, Joan Company.

A la preocupació pels danys causats a les plantes s'hi afegeix ara un problema comercial. «Estam trobant problemes per cobrir a temps les comandes. Les ventades de diumenge no hi ajuden gens i també estam preocupats per les previsions meteorològiques que anuncien neu aquesta setmana». Des de la plataforma d'exportació Mateu & UCO coincideixen que aquestes ventades agreugen la situació. «Després d'això els pagesos estan resignats», comenta Joan Mateu.

Mateu & UCO confia que els problemes d'enguany serveixin perquè la Conselleria d'Agricultura adeqüi l'assegurança agrícola a les necessitats de Balears. «Hem tengut una primera reunió bastant positiva amb Agricultura i esperam que prest les nostres demandes quedaran reflectides a la nova assegurança», explica Joan Mateu.

Les dues cooperatives confien que la Conselleria d'Agricultura destini el màxim d'ajudes per poder fer front enguany a una temporada que ja qualifiquen de «molt dolenta». Segons va informar ahir la Conselleria d'Agricultura, el vendaval també ha fet malbé molta flor d'ametler, d'on neix el fruit sec. Igualment, el Govern va informar que les ventades han causat danys materials, fins i tot en hivernacles.

La Conselleria d'Agricultura ja tenia pràcticament tancada una xifra final sobre el camp de patata perjudicat per les gelades i que no havia pogut ser assegurat perquè no existeix una línia que cobreixi els danys. Els primers càlculs apuntaven que entre el 15 i el 30 per cent de les explotacions havien perdut entre un 50 i un 80 per cent de la seva producció. És a dir, la superfície final afectada podria aproximar-se a les 200 hectàrees.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris