nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:

Gesa tallà el consum elèctric a 12.000 morosos balears el 2004

L'empresa tornà a reduir el seu deute històric per tercer any

La Companyia de Gas i Electricitat (Gesa), filial d'Endesa, realitzà 12.000 talls del subministrament elèctric per impagaments a Balears durant el 2004, un 12 per cent més que el 2003, any que es tancà amb 922 interrupcions forçades de la llum. Segons el balanç de l'activitat de Gesa l'any passat, cada mes aquesta empresa procedí a realitzar uns 1.030 talls de llum a morosos de les Illes.

Per tal d'atacar el deute el 2002, Gesa s'acollí al Reial Decret 1955/2000, que el faculta per procedir a tallar el subministrament considerat «no essencial» després de 60 dies d'impagament. L'empresa avisa l'usuari de la situació de morositat en la qual ha incorregut el client quan l'import del rebut no ha estat satisfet entre els 60 i 65 dies posteriors a la presentació de la factura. S'obre, llavors, un procés que culmina amb la retirada del comptador, si l'usuari no ha liquidat el seu deute. També, actuen els serveis jurídics de la companyia en els casos en els quals es planteja un possible plet atesa la importància del deute.

El 2004 va ser un bon any per a Gesa, ja que per tercer exercici consecutiu aconseguí reduir l'anomenat «deute històric» que arrosseguen alguns clients de Balears. D'aquesta manera, l'empresa que presideix Bartomeu Reus tancà l'any passat amb un deute acumulat de 13,3 milions d'euros, davant els 15,9 de 2003, segons confirmà ahir el director comercial de Gesa, Salvador Guardiola.

L'empresa elèctrica està especialment satisfeta de la reducció del deute dels ajuntaments, que el 2004 devien 1,7 milions d'euros, davant els 3,2 milions de 2003. També destaca el «gran esforç realitzat» per assegurar un servei de qualitat a l'Arxipèlag, posat de manifest en els informes interns de Gesa, que van revelar que el 7,5 per cent dels clients donaven un aprovat alt a la companyia.

La filial d'Endesa, que per ara té el monopoli del subministrament elèctric a les Illes Balears, incrementà les seves tarifes per a l'any 2005 una mitjana d'un 1,71 per cent, percentatge inferior al creixement que s'espera de l'IPC. L'augment fou de l'1,74% per als clients domèstics i de l'1,6% per a les empreses. El creixement del consum d'energia elèctrica a les Illes es manté en alça, d'acord amb les dades de Gesa, que comptabilitzà una demanda de 4.943 gigawats/hora, davant els 4.777 de 2003.

Així mateix, Gesa ha emprès importants inversions per assegurar el servei elèctric, especialment crític a l'hivern i a l'estiu, quan la demanda assoleix les seves cotes més elevades. El creixent consum elèctric que està registrant la comunitat el gener i el febrer, amb el descens acusat de les temperatures, dispara les factures, fenomen que també es repeteix en els mesos «punta» de l'estiu.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris