algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
12°

Terricabras adverteix que aquest tractat 'reestableix la pena de mort'

El filòsof català protagonitzà l'acte central del PSM pel referèndum

La irrupció de l'intel·lectual Josep Maria Terricabras donà llum a una fosca campanya pel referèndum sobre la Constitució europea, que ja arriba a la seva recta final. El catedràtic de Filosofia per la Universitat de Girona desenvolupà una vintena d'arguments -tant contrastats com a demolidors- que, en la seva opinió, desqualifiquen el tractat. Per exemple, a un dels annexos del text constitucional es preveu el reestabliment de la pena de mort en circumstàncies especials, com ara «temps de guerra o perill imminent» de conflicte armat.

El PSM va elegir la Casa de Cultura de Palma per realitzar el seu acte central i Terricabres hi posà la resta. Un centenar de persones escoltaren l'al·locució del pensador, que va anar precedida de la «còmplice» presentació d'un amic: el catedràtic de la UIB i membre del Consell Editorial de Diari de Balears, Llorenç Valverde, qui marcà la pauta de la vetlada amb una significativa reflexió de fons nacionalista: «No és que jo no cregui en el tractat. És el tractat el que no creu en mi, perquè ignora la meva identitat, ignora el que som». A partir d'aquí Terricabras es col·locà rere el facistol i pontificà amb seny i aguda ironia.

Criticà el conformisme de determinats líders polítics que demanen el sí després de reconèixer que el text és millorable; advertí que cada vegada que qualcú llegeix la constitució «es perden vots»; lamentà el caire «policial i militarista» de l'articulat; s'interrogà pel sentit d'un Parlament europeu que no té poder per legislar i demostrà que aquest tractat només «accepta i reconeix», per exemple, drets socials, però «no intenta millorar res». Sobre la «qüestió nacional», l'autor d'Atreveix-te a pensar també ho té clar: «No es reconeix la diversitat... ni els nostres parlaments.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris