muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
13°

El nombre d'aprovats de català a la secundària pública arriba al 73'8%

Educació creu que l'augment es deu a un major grau de normalització


Els aprovats de llengua i literatura catalanes en els estudis de quart de secundària (ESO) dels centres públics ha passat en un any de suposar-ne el 68'27 per cent (durant el curs 2002/2003) a representar-ne el 73'81 per cent (l'any acadèmic 2003/2004). Així ho avançà a aquest diari el director general de Planificació Educativa, Jaume Joan, després d'analitzar una mostra amb dades de 48 centres amb «un marge d'error del 2 per cent».

En concret, segons les xifres facilitades per Joan, la matèria fou aprovada en el primer curs d'ESO pel 76'24% dels alumnes (un 68'24 en la convocatòria d'exàmens de juny i un 7'94 en la de setembre). A segon d'ESO, el percentatge d'aprovats fou del 64'30 per cent (un 58'66 per cent el juny i un 5'69 per cent el setembre). Ja a tercer d'ESO, aprovaren l'assignatura el 61'35 per cent dels alumnes, dels quals un 56'30 per cent ho aconseguí per juny i un 5'03 per cent per setembre. Finalment, a quart d'ESO el 73'81 per cent dels estudiants aprovà llengua i literatures catalanes, un 67'22 per cent el juny i un 6'62 el setembre. Un any enrere la situació era pitjor, ja que tan sols el 68'27 per cent dels alumnes acabà l'ESO amb el català aprovat.

Precisament, els alumnes que han acabat quart d'ESO el 2004 amb el català aprovat i que han estudiat la matèria durant els darrers sis anys seran previsiblement els que obtindran l'equiparació dels seus coneixements d'aquest idioma amb el nivell C (mitjà). Joan calcula que en total se'n beneficiaran devers 4.000 estudiants, de devers 8.100 de matriculats a quart d'ESO el curs passat.

El director general atribuí l'increment del nombre d'aprovats a la circumstància que els estudiants de sencundària que finalitzaren quart d'ESO l'any passat «han fet almenys sis cursos acadèmics amb el decret de mínims -que garanteix que un 50% de les classes ha de ser en català-, amb la qual cosa s'està normalitzant la situació del català a totes les escoles, que és bona i estable ja que el nombre de promocionats i d'aprovats augmenta».

Tanmateix, Joan reconegué que la llengua catalana, la llengua espanyola i les matemàtiques són encara les assignatures més suspeses. Així mateix, lamentà que no s'hi puguin aplicar els currículums aprovats amb la Llei Orgànica de Qualitat de l'Ensenyament, ja que aquesta norma ha estat paralitzada pel Govern central.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris