nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín:
14°

El comerciants de les Balears perden confiança en caure el volum de negoci

Les patronals també certifiquen el mal comportament de l'ocupació en el sector

88576

El sector comercial de les Balears passa enguany per un dels pitjors.

La «confiança empresarial» del comerç a les Balears registra una caiguda significativa per al primer trimestre del 2005. Les patronals del sector certifiquen aquesta situació «complexa» que es reflecteix en el «mal comportament» de la xifra de negoci i de l'ocupació. Les cambres de Comerç han presentat l'Indicador de Confiança Empresarial -ICE-, un estudi trimestral que permet mesurar les «certeses» sobre l'evolució dels principals sectors. En el període gener-març d'enguany, l'ICE ha caigut en el conjunt de l'Estat devers vuit punts respecte dels darrers dotze mesos i ara se situa en 4'7 punts.

Quant a les expectatives empresarials del sector del comerç, la xifra se situa en valors negatius de fins a -9'3 punts. Una dada a la qual Pimeco i Afedeco s'aferren per explicar una tendència general «molt negativa», una mena de pessimisme que ha arrelat en les petites i mitjanes empreses per l'increment de la competència estrangera. A la nostra Comunitat hi destaca la proliferació d'establiments asiàtics, que als barris de Palma ja representen el 40% del teixit comercial.

El secretari de Pimeco, Àngel Pujol, atribuí aquest desànim profund a la «inseguretat jurídica» derivada del conflicte de competències entre el Govern i l'Estat respecte de l'ordenació del sector, tant en relació amb els horaris comercials com amb la definició de les zones de gran afluència turística. A més, «l'increment de les despeses fixes de les hipoteques i de la telefonia mòbil han arribat a frenar el consum privat». En conjunt, una situació que té com a conseqüència la contracció de la xifra de negoci i de l'ocupació.

Quant a l'altra patronal del sector comercial, Afedeco, el seu secretari general, Antoni Vilella, afirmà que «l'estat d'opinió dels petits empresaris balears no és gens favorable». En aquest sentit, Vilella insistí de nou en l'evolució preocupant d'una campanya de rebaixes d'hivern que «marxa amb peus de plom».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris