algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

Els «Legionarios de Cristo» aterra a les Illes per despertar vocacions

Els membres de la influent congregació són pocs, però rellevants

La congregació religiosa d'origen mexicà Legionarios de Cristo ha aterrat a Mallorca, tot i que d'una forma ben discreta. Seguint una de les màximes d'aquest moviment, «el legionari diu poc i fa molt», ja disposa a Palma de tres seus, la més significativa al carrer de can Campaner. Aquesta congregació és una de les més conservadores de l'Església Catòlica, està especialitzada en la formació «de qualitat» i actualment regeix més d'un centenar de centres docent a Mèxic, Canadà, Estats Units, Espanya i Itàlia. Alguns d'aquests són d'estudis superiors, com la Universitat Europea de Roma. També està vinculada a la Universidad Francisco de Vitoria.

Aquesta experiència va fer que ja en el 2003 s'interessàs per obrir un centre docent a Mallorca, en principi a Palma i més endavant a Marratxí. Així i tot, el projecte no s'ha concretat. Tanmateix, segons el vicari general del Bisbat de Mallorca, Andreu Genovart, «tenen un centre de formació per a joves on estan fent feina». Segons la pròpia congregació, «el legionari ha de formar un esperit reci i disciplinat; de voluntat ferma i tenaç; auster, ordenat, constant». No obstant això, el vicari general matisa que «la seva presència a Mallorca és mínima, són poquets».

A pesar que no siguin gaire nombrosos, sí que són rellevants. De fet, l'any passat es varen presentar oficialment davant el president Jaume Matas, en una audiència que els va concedir el cap de l'Executiu. De qualsevol manera, al marge de la possible participació d'aquests personatges públics en l'entitat, el fundador dels Legionarios de Cristo, Marcial Maciel, defineix Regnum Christi com «un moviment d'apostolat, d'evangelització, un moviment en el qual cada un dels seus membres ha volgut prendre's seriosament, amb responsabilitat, el gran mandat missioner de Jesucrist». La mateixa entitat admet que és «lloada i recomanada pel sant pare (Joan Pau II) i per un gran nombre de bisbes, que ajuda els seus membres a viure el seu compromís baptismal -santedat personal i tenacitat apostòlica». Els Legionaris de Cristo avui compten amb més de 500 capellans i prop de 2.500 seminaristes majors i menors, que estan presents en 18 països.

La força de la congregació quedà palesa a Roma, quan per celebrar el 60è aniversari de la seva fundació reuní al Vaticà 15.000 persones. Tanmateix, aquest poder d'influència s'ha vist afectat per diverses denúncies publicades pels escriptors dels Estats Units Jason Berry i Gerald Renner i per José Martínez de Velasco Feijoo. Aquest darrer, que ha estat redactor en cap d'Espanya de l'Agència EFE, ha publicat un llibre sota el títol «Los Legionarios de Cristo». Les denúncies contra els membres dels Legionaris de Crist, entre ells el seu fundador, són per suposats abusos sexuals. Evidentment, la congregació desmenteix els fets. Tanmateix, el seu fundador ha dimitit, oficialment «per raons d'edat» (té 84 anys).

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris