lluvia ligera
  • Màx: 12°
  • Mín: 10°
12°

Prop de cinquanta camins públics romanen tancats al dret de pas

La plataforma reclama que siguin declarats públiques 18 vies més


Manacor està perdent un patrimoni difícilment recuperable. Centenars de quilòmetres de recorregut han quedat esborrats per sempre més. El tancament de molts camins públics de la ruralia del municipi manacorí trenca amb el dret de pas lliure i l'ús públic d'aquestes vies municipals. A Manacor existeixen prop d'una cinquantena de camins que tot i ser públics, segons el catàleg de Camins i Camades de l'Ajuntament, romanen clausurats per barreres infranquejables. Els set camins que recorren l'extensa finca del Fangar, a Son Macià, no són l'únic exemple d'aquesta controvèrsia que ha derivat en l'enfrontament entre la propietat privada i la pública.

Ara, la plataforma a favor dels camins públics oberts exigeix la recuperació de tots aquests camins que romanen tancats al pas dels ciutadans i que, d'una manera arbitrària, la propietat ha anat tancant. Els procamins no se conformen amb la recuperació de la cinquantena dels camins tancats, també exigeixen de l'Ajuntament la declaració com a públics de 18 camins més. Els camins del coll del Vent, de cas Pobilet i de sa Plana, en serien alguns exemples. Són camins que ja compten amb una cartografia i documentació del segle XVIII.

«Els casos més problematics són els camins del Fangar i el del Rafalet perquè la propietat d'ambdues finques n'impedeix el pas lliure», explica Sebastià Matamalas, portaveu de la plataforma. El camí del Rafalet uneix el camí de Son Gener amb la carretera de sa Vall. A la problemàtica dels enfrontament amb els propietaris per l'accés a aquests camins, també se n'hi afegeix una altra: els trams d'alguns camins han desaparegut voluntàriament. La propietat els ha llaurat. Tal és el cas del camí de Son Barba cap a sa Murtera. La finca de Son Barba està recorreguda pels camins de Son Barba, Son Ribot, cas Pobilet i sa Murtera.

L'accés a moltes cales verges també resta tallat, sovint amb indicatius de prohibit el pas. Els camins de cala Varques, cala Falcó, cala Saquers i cala Magraner romanen tacants per barreres. Fins i tot a cala Magraner, s'ha desviat el camí per un torrent.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris