muy nuboso
  • Màx: 13°
  • Mín: 10°
11°

Font accepta els 37 milions que aportarà la UE per fer dessaladores

La partida no cobreix ni la meitat del cost de les 4 plantes previstes

Finalment el conseller de Medi Ambient, Jaume Font, accepta els 37 milions d'euros que ofereix el Ministeri per a la construcció de les quatre dessaladores de Balears. Els doblers sortiran dels Fons de Cohesió de la UE, que el mateix Govern central s'encarregarà d'aconseguir.

Aquesta quantitat no cobreix ni el 50 per cent del cost global (81 milions d'euros) de les 4 plantes previstes -a Alcúdia, Andratx, Santa Eulària i Ciutadella- i està molt per baix del que el Govern balear esperava obtenir en concepte de subvenció (entorn al 75 per cent del cost de les construccions). La diferència entre el que aporta Europa i el preu final de les dessaladores s'haurà de finançar a través de les tarifes dels usuaris.

Font va remetre ahir una nova carta al secretari d'Estat per al Territori i la Biodiversitat, Antonio Serrano, a través de la qual optava per «conformar-se» amb els 37 milions, que era una de les possibilitats que la ministra de Medi Ambient, Cristina Narbona, posà damunt la taula de les negociacions.

Abans que el conseller autonòmic enviàs la carta, el Ministeri de Medi Ambient va fer públic un comunicat a través del qual demanava a Font que es decidís a signar el conveni sobre les plantes dessaladores de les Illes, amb l'objectiu de no perdre els ajuts dels Fons de Cohesió, ja que això implicaria que la seva construcció hagués de realitzar-se amb càrrec als usuaris.

En la nota de premsa feta pública pel Ministeri, l'esmentat secretari general per al Territori i la Biodiversitat, Antonio Serrano, assenyala a Font l'«indispensable que és firmar de forma urgent el conveni» per poder presentar davant de la Comissió Europea tota la documentació ambiental abans del juny pròxim.

Si no es firma un acord «immediat» i no es pot presentar la sol·licitud d'ajuda europea dins del termini exigit, les dessaladores «hauran de realitzar-se totalment amb càrrec als usuaris», el que succeirà en qualsevol cas en el futur, progressivament, en aplicació de la Directiva Marc de l'Aigua. Serrano assegura que la posició del Ministeri «s'ha mantingut estable» durant l'any transcorregut des de la primera reunió de les dues partes actives».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris