algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
12°

Ignasi Guardans: «Tots els 'no' junts no farien una constitució»

L'eurodiputat de CiU defensa que el tractat no és cap «passa enrere»

Ignasi Guardans, eurodiputat de CiU amb la coalició Pobles d'Europa, era ahir a Palma, on oferí una conferència sobre el pes que tindran les regions a la UE amb la nova constitució. Defensà el «sí», tot i que els seus socis del PSM propugnin el «no».

-L'aposta pel «sí» de CiU ha estat fruit d'un debat llarg. Què hi ha decantat la balança?

-Hem posat en un plat de la balança tot allò que té de positiu i a l'altre les absències, i hem vist que falta un reconeixement del català i que el paper de les regions no és prou fort. El debat ha posat de manifest la importància del «sí» i, d'altra banda, el Govern espanyol s'ha compromès a resoldre fora de la constitució aquesta discriminació lingüística.

-No ha estat la pressió exercida per Unió?
-Pressió, pressió... El debat era intern, però no hi resultava indiferent quina era la posició d'Unió o del PNB. És un argument de pes que el PNB, un partit sobiranista, digui que «sí». Aquesta constitució no va tan endavant com voldríem, però no és cap passa enrere en el nostre reconeixement com a poble.

-Que el PNB o CiU apostin pel «sí» vol dir que a l'Estat només l'esquerra vol el «no»?

-Tots els «no» junts no farien una constitució. N'hi ha molts d'idealistes, mentre que tots els «sí» són racionals perquè neixen del pacte. Hem hagut de renunciar a alguna cosa per un projecte comú. És impossible que els qui diuen «no» generin un projecte aplicable a tothom.

-Els nacionalistes sempre deien que Europa afebliria els estats, però aquesta constitució referma el seu paper.

-És una veritat a mitges. Aquesta Constitució referma el paper dels estats considerats en el seu conjunt, però cada un dels estats és més dèbil. Això que diu el PNB, «més Europa és menys Espanya», és veritat.

-Però les regions no hi guanyen pes?
-És cert, aquesta constitució no contribueix al desenvolupament de l'Europa regional que voldríem. Ara, tampoc no acceptarem que ens diguin que això és un pas endarrere. No ho és.

-Vós sou eurodiputat per una coalició que es deia Pobles d'Europa i que incloïa el PSM. Ara el PSM demana el «no» perquè la constitució no defensa prou els pobles d'Europa.

-No polemitzaré amb el PSM. És veritat que la constitució no defensa prou els pobles d'Europa, però també que deixa les coses tal com estan i hem de continuar lluitant per millorar els drets dels pobles d'Europa.

-Certs sectors del PP o de la jerarquia eclesiàstica enfoquen aquest referèndum com una altra cosa.

-La Conferència Episcopal s'ha llançat a l'acció política i alguns representants del PP diuen que la victòria del «sí» seria una victòria de Zapatero. És una visió a curt termini que no beneficia ni els seus propis interessos.

-Què us fa més por, el «no» o l'abstenció?
-En el conjunt de l'Estat, l'abstenció, i a Catalunya que aquesta abstenció porti a un «no». En democràcia, no es pot pretendre que surtin les coses amb el vot del veí.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris