nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín:
14°

El Suprem ratifica la condemna per a Berga en el cas Brokerval

També l'Alt Tribunal rebaixa amb tres mesos la pena a Francesc Tous

La Sala Penal del Tribunal Suprem ha confirmat la pena de sis anys i nou mesos de presó per a Francesc Berga pel cas Brokerval i ha rebaixat amb tres mesos la condemna de Francesc Tous, admetent un dels motius del recurs de cassació presentat per aquest darrer. En la resolució judicial, el Tribunal hi rebutja els 14 motius del recurs de cassació de Berga, però admet la circumstància atenuant analògica per dilacions indegudes en el cas de Tous, condemnat a sis anys i sis mesos de presó.

Ambdós foren condemnats per l'Audiència Provincial de Palma el febrer del 2003 a sengles penes de sis anys i nou mesos de presó per un delicte continuat d'apropiació indeguda. El cas Brokerval és considerat el major escàndol financer de les Balears durant la darrera dècada des que, el 1994, es dissolgué l'agència de valors del mateix nom, deixant deutes de 4,4 milions d'euros entre centenars de clients. L'entitat fou intervinguda per la Policia l'estiu del 1994 després d'una denúncia presentada per tres alts càrrecs de l'empresa, alarmats per la desaparició del màxim responsable, Francesc Berga, que havia fugit a Panamà.

La intervenció policíaca permeté descobrir una partida de diners invertida per l'expresident de l'Executiu balear Gabriel Cañellas, que més tard propicià un altre cas judicial, el del túnel de Sóller, en el qual Cañellas fou declarat culpable de suborn, però eludí la presó per la prescripció dels fets. En la seva sentència, el ponent de la qual és el magistrat Joaquín Delgado García, el TS rebutja totes les al·legacions de Berga, incloses la motivada per presumptes dilacions indegudes, considerant que la seva defensa «ha tingut un comportament d'obstrucció del procediment incompatible amb tal circumstància atenuant».

Tanmateix s'hi precisa que, en el cas de Tous, no consta «cap actuació seva que pogués tenir com a finalitat la dilació del procediment», per la qual cosa s'admeten com a atenuant les dilacions indegudes del procés, que la sentència mateixa de l'Audiència Provincial reconegué en el seu moment. Llavors, l'Audiència considerà provat que els dos processats eren consellers delegats de Broker Balear Agència de Valors SA -Brokerval- i que entre els anys 1992 i 1994 dugueren a terme múltiples desinversions dels fons que els seus clients els havien confiat per a unes operacions determinades, sense el coneixement d'aquests.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris