algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
11°

El finançament de dessaladores atia la pugna entre el Govern Matas i Madrid

El conseller Font acusa el Ministeri de reduir a la meitat els doblers compromesos

58592

La dessaladora de Palma és l'única d'aquestes instal·lacions que de moment s'ha construït.

L'escletxa que separa el Govern central i l'autonòmic s'amplià ahir de manera significativa. El motiu: les contraposades interpretacions que sostenen ambdues administracions sobre com s'han de finançar les quatre dessaladores pendents de construir a les Illes.

Allò que fins ara suposava un «simple» motiu de divergència política s'ha convertit en una guerra oberta. El conseller de Medi Ambient, Jaume Font, acusa el Ministeri de Cristina Narbona de retallar a la meitat la partida prevista i «compromesa» per construir les instal·lacions, que s'han d'ubicar a Alcúdia, Santa Eulària (Eivissa), Ciutadella i Andratx.

La versió de Font és que Madrid està obligat, en virtut de l'acord sorgit del Pla Hidrològic, a aconseguir dels Fons de Cohesió europeus el 75% del cost de les dessaladores -devers 74 milions d'euros. En canvi, el Ministeri «ara diu que podrà aportar un màxim de 37 milions per a les quatre, cosa que ens obliga a fer-ne només dues o bé a fer-les totes però posant-hi més dobles des de la CAIB i, després, incrementant les tarifes de l'aigua als ciutadans».

Renúncia
Davant d'aquesta actitud del Ministeri de Medi Ambient, Font anuncià que el Govern balear edificarà les plantes d'Alcúdia i de Santa Eulària amb els 37 milions esmentats, però renunciarà a seguir els criteris de Madrid respecte de les de Ciutadela i Andratx, «per a les quals cercarem recursos pel nostre compte».

En relació amb les conduccions que han de transportar l'aigua per cada una de les Illes, el conseller accepta la darrera oferta de l'equip de Narbona, que consisteix a finançar el 50% de les obres, «encara que aquesta rebaixa suposa discriminar les Balears respecte de territoris com Catalunya o Aragó, on se subvenciona el 100% dels projectes».

«La guerra» de les dessaladores s'afegeix als conflictes latents entre els dos executius en matèria, per exemple, de carretres o de transport aeri.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris