lluvia ligera
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
15°

La família Nigorra traslladà la titularitat de 128.000 metres quadrats a Euskadi

Una operació societària llampec culminà amb el retorn d'una part a Ses Penyes Rotges

La família Nigorra traslladà la titularitat d'onze parcel·les de la seva propietat, en total 127.739 metres quadrats (21 camps de futbol), a empreses domiciliades a Euskadi, una Comunitat Autònoma que té un sistema fiscal propi al marge de l'Agència Tributària espanyola. Les societats titulars de les parcel·les foren controlades aleshores per membres del consell d'admiministració d'Habitat Golf Santa Ponsa (antiga Imisa), d'on havien estat escindides. Aquestes operacions es realitzaren entre desembre del 1999 i febrer del 2000, moment en el qual la propitat de les parcel·les passà de nou a una companyia balear, Ses Penyes Rotges de Inversiones, administrada de manera directa per la família Nigorra; i a les societats Apex 2000 SAU i Jardimar SA.

Com a conseqüència d'aquest trasllat, el preu dels terrenys experimentà una revaloració important, la qual cosa, segons ha pogut saber Diari de Balears, motivà l'interès de l'Agència Tributària per la generació de les plusvàlues latents.

Els terrenys que quedaren en propietat de la família Nigorra, i que fan partió amb les promocions Residencial Ses Penyes Rotges i Ses Penyes Rotges Golf, s'urbanitzaren. A Residencial Ses Penyes Rotges s'hi han construït deu xalets amb un preu de 663.000 euros cada un, i tres edificis d'apartaments, que es comercialitzen a un preu que oscil·la entre els 250.000 i els 900.000 euros. A Ses Penyes Rotges Golf s'hi ofereixen vint xalets que costen entre els 669.000 i els 687.000 euros, i 110 apartaments que van dels 290.000 als 700.000 euros.

Miquel Nigorra, el patriarca de la família, és el president d'Habitat Golf Santa Ponsa, del Banc de Crèdit Balear i membre del consell d'administració del Banc Popular.

El gener passat el Tribunal Suprem anul·là els principals avantatges en el impost de societats d'Euskadi. La sentència considerà que es pot tractar d'«ajudes d'Estat» i que, com a tals, s'han de notificar primer a la Comissió Europea.

Entre les operacions duites a terme al País Basc per societats originàries de les Balears, la protagonitzada per la família Nigorra és una de les més importants que aquest mitjà ha pogut detectar.

La resolució del Tribunal Suprem arribà com a conseqüència d'un recurs presentat per la Comunitat Autònoma de la Rioja, que es considerava perjudicada pels incentius bascs.

La sentència ha ocasionat una commoció forta a Euskadi, on totes les forces polítiques, el PP inclòs, han manifestat el seu malestar pel veredicte. S'ha arribat a afirmar que el Tribunal Suprem ha buidat de contingut el Règim Foral d'aquell territori.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris