muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
13°

Semblança de 100 anys de la Salle a Balears

L'orde commemora enguany el centenar de cursos escolars que ha fet a les Illes amb una exposició

Els germans de la Salle commemoren els primers cent anys de la seva missió a les Balears. Per celebrar-ho, varen inaugurar ahir vespre una exposició al Casal Balaguer de Palma que resumeix el camí fet per l'orde d'Escoles Cristianes a les nostres illes d'ençà del 1904. La mostra, que es mantendrà oberta fins al 25 febrer, s'estén al llarg de les dues plantes d'una de les sales del casal i ha rebut el suport de Sa Nostra i de l'Ajuntament de Palma.

Hores abans de la inauguració oficial, l'actual director del col·legi La Salle de Palma, Pascual Muñoz, va presentar l'exposició al costat del seu comissari, Ramón Palacios; el director de Gestió Comercial d'Educació de Sa Nostra, Miquel Pasqual, i el coordinador de l'Àrea de Cultura de Cort, Joan Carles Gomis.

Pascual Muñoz va destacar, d'aquests 100 anys de l'orde a les Balears, «el coratge» dels germans fundadors de les Escoles Cristianes a Balears, després que el 1904 una llei de França obligàs a tancar els centres educatius religiosos. Muñoz va recordar que llavors l'orde tenia uns mil col·legis al país del qual era originari.

El director de la Salle a Palma va recordar que «alguns religiosos optaren per secularitzar-se i continuar dirigint els col·legis que tenien oberts, mentre que altres decidiren sortir i obrir centres arreu de 30 països, entre els quals Espanya».

Muñoz va puntualitzar que els primers religiosos que arribaren a les Balears procedien de la zona d'Avinyó i que originàriament es trobaren amb el problema que «desconeixien la llengua». De fet, per superar aquest entrebanc reberen l'ajuda de dos membres de La Salle catalans. D'aquesta manera, «en un estiu», posaren en marxa el primer centre de la Salle, al carrer de la Concepció.

De llavors ençà, la Salle ha arribat a disposar de setze centres a les Balears. Per aquesta xarxa han passat més d'un centenar de professors i entre 4.000 i 5.000 alumnes per any, segurament més de 100.000. Entre aquests alumnes destaquen els menorquins Lluís Alejandre (general) i Ponç Pons (escriptor); els empresaris Gabriel Escarrer i Abel Matutes; els polítics Pere Rotger, Francesc Fiol, Antoni Roig i Eberhard Grosske; el president del Tribunal Superior de Justícia, Antoni Terrassa; i el director d'Ultima Hora, Pere Comas.

Muñoz va reconèixer que en l'actualitat el col·legi no pot cobrir el 100 per cent de les despeses amb les subvencions de la Conselleria d'Educació, «que és important, però no suficient». De fet, el director de la Salle a Palma assegura que «hem de demanar ajudes als pares dels alumnes». Així i tot, va destacar que tots sis centres que té en l'actualitat l'orde a Balears ofereixen una educació de «qualitat» certificada per la distinció ISO 9001. Igualment, va assenyalar que el centre de Palma «té una alta acceptació social». De fet, Muñoz va assegurar que l'orde té «un fort arrelament en la nostra societat».

Sobre el model d'ensenyament, el director de la Salle va destacar que es basa a «exigir amb la mà dreta» i «fer servir l'esquerra, la tolerància». Per la seva part, des de Sa Nostra, Miquel Pasqual va justificar el suport a l'exposició afirmant que «pensam que l'activitat educativa mereix tot el nostre suport».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris