nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
12°

Una gran esllavissada destrueix el jaciment arqueològic de Son Matge

Un impressionant ensorrament de tones de pedres destruí el jaciment de Son Matge

104318

Imatgede l'estat en què quedà el que fou un dels jaciments arqueològics fonamentals de la prehistòria Balear.

J.JPalma.
El jaciment de Son Matge, joia única de la prehistòria balear, ha quedat enrere. Una allau de roques sepultà aquest cementiri talaiòtic de Valldemossa, lloc de peregrinació per a arqueòlegs i historiadors.

L'indret es troba ubicat molt a prop de la carretera de Vallemossa, al seu pas per s'Estret, elevat sobre el bosc d'en Gotzó. Devers les 23.30 hores de dimarts, un veí cridà espantat a l'112: «La meva casa acaba de tremolar i no sé que ha passat». Altres residents verificaren la informació: «Sembla que hagués caigut una muntanya». I no era en sentit figurat. Prop de mil tones de roques acabaven de desprendre's d'una muntanya, just en el tram del jaciment de Son Matge.

La Policia Local de Valldemossa i efectius de la Guàrdia Civil d'Esporles es mobilitzaren amb rapidesa. L'espectacle que trobaren era escruixidor: una roca de cinc metres d'alt i sis d'ample, per deu de llarg, ocupava el que havia estat un camí d'accés a una finca, devora el torrent de Valldemossa. Una franja de 200 metres del bosc d'en Gotzó havia estat arrassat per l'allau.

Altres roques més petites havien sortit despreses, causant danys abundants. Però no fou fins que despuntà el dia quan constataren la magnitud del desastre. El jaciment mil·lenari de Son Matge ja no existia i quatre famílies havien quedat gairebé incomunicades, ja que les pedres cobrien el camí de sortida de les seves finques. «El més positiu és que no ha hi hagut ferits, perquè si això hagués ocorrit un cap de setmana hauria estat una tragèdia», opinà un dels policies, referint-se que el penyal era molt freqüentat per escaladors.

Biel Català, propietari d'una de les finques es passà el matí davant de la roca que li impedia l'accés normal a la seva casa: «No sabem què ha passat, si ha estat la neu d'aquestes darreres setmanes, el fred que esquerdà les roques o que el jaciment estava molt excavat, però és un desastre». El seu fill Esteve tampoc sortia de la seva sorpresa: «Sembla mentida, un lloc amb tanta història i ara de sobte ha caigut. Això semblava un parc nacional, tot el dia hi havia gent passejant per aquí i excursionistes escalant aquelles parets».

Un equip del Patrimoni Històric del Consell es desplaçà fins a Valldemossa per calibrar els danys al jaciment mil·lenari i al migdia la policia realitzà algunes gestions perquè aparegué un cotxe Citröen ZX, amb matrícula d'Osca, aparcat al camí de Son Matge. En la nit de dimarts el vehicle ja fou vist pels veïns estacionat en aquell paratge, però ahir no es trobà ni rastre del conductor. «Segurament no té res a veure amb l'allau, però s'han d'investigar totes les possibilitats», explicaren fonts policials.

A la gran roca que caigué eren visibles dos mosquetons clavats a la pedra, usats com ancoratge pels escaladors. Si aquella pedra d'unes 100 tones hagués recorregut deu metres més a la seva caiguda hauria tapat el curs del torrent de Valldemossa, que transcorre paral·lel a la carretera principal. Ara, el problema rau a saber qui desembarassarà el camí i com es durà a terme l'operació.

Avui està previst que els tècnics del Consell i un equip d'arqueòlegs tornin a Son Matge. El jaciment que llançà llum sobre la prehistòria mallorquina i que el 1968 enlluernà el doctor William Waldren jau sota tones de terra i pedra.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris