muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
13°

Sellarès: «Amb aquesta constitució, Europa ens està tancant la porta»

L'exsecretari de Comunicació de la Generalitat defensa el No

Miquel Sellarès, director de la revista Debat Nacionalista i exsecretari de Comunicació de la Generalitat catalana, va ser ahir a Inca on, convidat pels Joves pel Català a Europa, oferí una conferència sobre la constitució europea i la llengua catalana. A més de repassar el seu pas pel Govern català, Sellarés va defensar el No a la constitució perquè «ens tanca la porta i no ens reconeix».

-Vós tornau a la política activa com a secretari de Comunicació de la Generalitat de la mà de Josep-Lluís Carod-Rovira.
-En Josep-Lluís em va animar i vaig acceptar. Amb ell hi havia una bicefàlia a la Generalitat i la situació nostra -ERC- era molt bona, però això va durar poc. S'ha de tenir en compte que en Josep-Lluís havia trencat a Catalunya l'statu quo. L'entrada d'en Carod a la Generalitat suposa l'arribada de l'independentisme desacomplexat i d'una altra classe política. I molts l'esperaven a la cantonada.

-I arriba la reunió amb ETA.
-Molts hi estàvem d'acord. S'havia de posar sobre la taula el procés de pau i fer veure a aquells que es dedicaven a matar que nosaltres -ERC-, sense matar a ningú, havíem arribat a la Generalitat. Quan això es va saber a Palau, va haver-hi una reacció molt suau. Després arriba una onada de la Brunete Mediàtica i s'estén la tremolor de cames entre els catalanets. S'acorda que Carod presentarà la dimissió, però no li serà acceptada.

-Però li accepten
-L'enemic no falla mai. El nacionalisme espanyol, els poders fàctics, que estaven al darrera d'aquesta operació per descabalcar l'ascens de l'independentisme, fan el que han de fer. La nostra feblesa fòrem nosaltres mateixos. Potser hi va haver un error tàctic, d'en Carod, però la nostra societat, gran part del seu partit, no va aguantar.

-I mesos després vàreu caure vós.
-Jo presento la dimissió quan se'n va en Carod però em diuen que em quedi perquè tornarà. Quan van filtrar aquell document -el conegut com informe Sellarés, on s'analitzen els mitjans catalans-, amb el que no tenia res a veure, vaig assumir tota la responsabilitat perquè vaig veure que darrera hi havia l'interès del PSC per la secretaria de Comunicació.

-I ara demanau el No a l'Euroconstitució.
-Jo era dels que ens havíem il·lusionat molt amb Europa. El president Pujol sempre ens va dir que Europa ens ho sol·lucionaria tot. Quina és la meva sorpresa quan me n'adono que Europa no només no ens soluciona res sinó que, a més, ens està tancant la porta i no ens reconeix. Però hi ha un aspecte positiu i és que potser ens farà obrir els ulls i ens farà veure que el problema el tenim a casa.

-Altres nacionalistes, com el PNB, aposten pel Sí.
-Ells tenen grans sindicats nacionals, una majoria social nacionalista i ja no tenen la necessitat de fer determinades afirmacions. Però als Països Catalans hi ha un grau de sensibilització nacional baix, hi ha dues parts en mans d'un partit nacionalista espanyol que vol borrar qualsevol signe d'identitat. Aquí cal una reacció. Jo estic pel No, però no podem demanar a Europa el que no demanem a Madrid.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris