nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:

Tots, excepte el PP, insten que es retiri el recurs a la Llei de consells

UM es compromet a consensuar un nou reglament de la institució

El Consell de Mallorca va aprovar ahir, amb el suport de tots els grups excepte el PP, demanar al Govern central la retirada del recurs d'inconstitucional contra la Llei de consells interposat per l'Executiu Aznar l'any 2002. Els populars, que s'abstingueren, foren els únics que defensaren el manteniment d'aquest recurs perquè, segons ells, la jurisprudència pot aclarir dubtes competencials.

La iniciativa aprovada havia estat presentada per Unió Mallorquina com a proposta de resolució al debat sobre l'Estat de Mallorca, celebrat la passada setmana. El Consell també va aprovar una proposta, presentada per Esquerra Unida-Els Verds, que podria capgirar la relació de crispació que mantenen equip de govern i oposició: el Consell modificarà el reglament orgànic de la institució i presentarà un text de consens entre tots els grups polítics.

Pel que fa a la reforma de l'Estatut, la majoria de PP i PSOE va impedir que prosperassin les propostes més ambicioses formulades pel PSM, que passaven per la defensa del concert econòmic o per l'assumpció de les Balears com a realitat nacional. Sí que s'aprovà una iniciativa d'EU-EV que insta a aclarir les competències de cada institució en la reforma estatutària.

UM, en canvi, va rebutjar una proposta d'EU-EV que apostava per reformar la Constitució per reconèixer la pluralitat de l'Estat i tendir cap al federalisme. Aquest partit també va rebutjar una iniciativa del PSM que instava el Consell a tenir un paper actiu en la defensa de la «unitat de l'idioma». Els populars, que també la rebutjaren, es referiren a la llengua pròpia com a «baleàric». UM, en canvi, sí que acceptà una moció del PP per fer campanyes «en positiu».

En el capítol de propostes rebutjades, destaquen les que instaven a transferir als consells les competències sobre turisme o agricultura; les que plantejaven el manteniment de l'Hospital de Son Dureta al lloc on es troba actualment; les que plantejaven la renúncia al segon cinturó i a l'autovia Inca-Manacor; i totes les referents al Pla Territorial, excepte les que permetran convocar una comissió de seguiment i informar els afectats.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris