algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
12°

ERC declara vigents els valors i la lluita dels 'agermanats' de Ciutat

La plaça del Rosari va ser testimoni mut de l'homenatge a Colom

Un any més, i ja van setze consecutius, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) visità la plaça del Rosari per retre homenatge als agermanats; un grup d'homes humils que, en 1521, protagonizaren l'aixecament popular contra «els senyors», aconseguint governar Ciutat durant més de 200 dies.

El portaveu d'ERC a Palma, Ferran Tarongí, reivindicà la vigència de la lluita i dels valors que representaren els agermanats. En aquest sentit comparà la pèrdua de capacitat de les institucions mallorquines a l'època de Carles V amb una constitució europea «que tampoc ens té en compte»; les desigualtats existents al segle XVI amb l'actual sistema fiscal «que cada vegada grava menys el patrimoni i més el consum»; o les reclamacions dels forans mallorquins, que veien com la sentència arbitral del rei Ferran no es complia, amb l'Estatut de Gernika, que tampoc s'ha desenvolupat.

Després del fracàs definitiu de la revolta, el 3 de juny de 1527, el seu líder -Joanot Colom- va ser condemnat a mort i esquarterat. El seu cap s'exposà a la «porta pintada» durant 300 anys. La seva casa, a l'esmentada plaça del Rosari, fou esbucada i coberta de sal, com a símbol d'allò que no ha de tornar a créixer.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris