muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín:
15°

Una testimoni del cas Formentera diu que ella «no va votar la dreta»

La comissió escoltà una filla d'emigrant perseguida per la dictadura

P.C. Argentina.
Josefina Clapés Martínez digué als mitjans desplaçats a Santa Fe que ella no havia votat «la dreta» en les eleccions autonòmiques de Formentera el 1999, i que no s'explica per què el seu vot havia anat a parar al partit que recolzava el PP. «Em perseguia la Triple A (policia secreta de la dictadura argentina) i som d'esquerres», afirmà. Quan li tocà el torn per comparèixer davant de la comissió judicial de Balears, explicà la situació que patí en la dictadura al seu país, però no fou tan rotunda i digué: «Imagineu a qui vaig votar a Formentera», segons confirmaren persones que tingueren accés al contingut de les declaracions.

Com se sap, els 74 vots «argentins» investigats en el «cas Formentera», la suposada trama de captació il·legal de vots, afavoriren l'agrupació (AGIF) del PP. «No sé com el meu sufragi anà a parar a aquest partit», digué a la premsa Josefina Clapés Martínez, mare del periodista i testimoni Flavio Raina Clapés, que anuncià que no declararà (està citat divendres) perquè se sent víctima d'una persecució política.

Algunes de les fonts consultades per aquest diari creuen que Clapés Martínez votà l'AGIF sense saber que estava donant suport a un partit de dretes. Tot això, a causa del desconeixement de les sigles i de partits que han demostrat els emigrants que han testificat fins ara. Els advocats de les acusacions particulars, Ascensió Joaniquet i Miquel Mas, declararen en finalitzar l'interrogatori a Josefina Clapés Martínez, María Bonet Tur, María Cristina Cerdá Sica, Libertad Bella Riera Albornoz i Ovidio Farto Ayala, que es continuava «avançant» en l'«acreditació del delicte electoral d'alteració de les normes de formació del cens».

I afegiren: «És a dir, de l'alteració de les regles del joc en unes eleccions, unes regles que són sagrades perquè tots els partits puguin competir en les mateixes condicions d'igualtat».

L'advocat de la defensa, Rafael Perera, no fou present -tornarà aquesta setmana a Santa Fe- ja que marxà a Palma per atendre unes qüestions al seu despatx, però deixà escrites unes preguntes. Una d'elles incideix en si els testimonis «votaren lliurement, sense pressions de ningú», i tots respongueren que «sí». Una altra circumstància «vistosa» per als advocats de les acusacions particulars fou la de María Bonet Tur, ja que la seva reclamació al CERA (Cens d'Espanyols Residents Absents) coincidí, pel que sembla, quan es trobava de viatge a Balears formant part de l'Operació Enyorança.

Bonet Tur plorà davant del jutge Monserrat i el fiscal Barceló i sol·licità no ser fotografiada a la seva sortida. María Cristina Cerdá Sica, per la seva part, explicà als integrants de la comissió judicial que s'havia informat «per televisió» sobre els partits polítics que concorrien a les eleccions a Formentera, encara que admeté que desconeixia «totalment» el significat de les sigles AGIF. Finalment, Ovidio Farto Ayala declarà que la firma que apareixia al formulari d'inscripció en el cens electoral era seva, però la lletra no.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris