algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

La campanya d'exportació de la patata comença amb un 50 per cent de pèrdues

El sector vol reunir-se aquests dies amb el Govern per negociar una nova assegurança

99356

Ahir Mateo&Uco començà la recollida de patata d'exportació.

La campanya d'exportació de la patata comença aquest any amb molt de pessimisme a sa Pobla. Els pagesos parlen ja d'un 50 per cent de pèrdues. «És ara quan comencen a veure's els veritables efectes de les gelades de fa unes setmanes sobre la collita», comentà Joan Mateu de la plataforma d'exportació Mateu&UCO.

L'efecte més visible de les gelades està en la grandària. Els tubercles que ahir es començaven a recollir en els camps de sa Pobla no arriben a la grandària d'un puny. Encara així des del portal d'exportació Mateu&UCO no tenen por per la sortida d'aquesta minvada collita: «Com més petita és la patata més exportable és. Confiam que les patates d'aquest any superin els nivells de qualitat a pesar de la seva reduïda mida».

Des de la plataforma d'exportació Mateu&UCO, que aglutina un 40% dels pagesos de sa Pobla, comparen els danys d'aquest any amb els soferts durant el temporal de vent de novembre de 2002. Llavors el sector va començar a negociar una nova assegurança amb la Conselleria d'Agricultura. Una assegurança agrària que assumeixi les pèrdues per factors climatològics que a dia d'avui encara no està en vigor.

La plataforma d'exportació Mateu &UCO gestiona gairebé la meitat de les assegurances agràries de Balears. «És imprescindible aplicar clàusules i cobertures que s'adaptin a les necessitats dels agricultors», explicà Joan Mateu.

Si no s'aconsegueix una assegurança que cobreixi els factors climatològics, com les gelades, la tristor i el pessimisme es repetirà cada vegada que hi hagi problemes com els d'enguany. «Els agricultors de sa Pobla es juguen la feina de tot l'any en la collita de patates», explica Joan Mateu.

Dels ingressos que s'aconsegueixin amb la recollida de patates, que comença ara i s'allarga fins el mes de juny, depèn l'economia familiar i la possibilitat d'amortir les inversions realitzades al camp. Enguany molts agricultors han invertit en màquines que permeten recollir les patates de forma automàtica. És una tècnica més costosa que alguns pagesos no podran amortir a causa de les pèrdues derivades de les gelades.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris