nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
11°

Alomar: «La feina realitzada ha permès superar una etapa de convulsions al PSOE de Palma»

L'exconseller de Turisme, que coordina el pla estratègic del PSIB-PSOE a Palma, analitza la situació del seu partit

-El PP ha celebrat el Congrés a Palma amb un lideratge clar, mentre que no existeix ni la Unió Socialista ni el partit té un cap de cartell.

-La situació és com és. Venim d'una època de debat intern, mentre que en el PP els problemes es resolen amb un mètode poc participatiu. El nostre Congrés tancà una època convulsa. La feina que s'està fent a Palma i que no surt als mitjans ha permès superar aquesta etapa de convulsió interna. Hem entrat en una fase de tranquil·litat. Ara no és el moment de dir noms de candidats. Serà a partir del 2006. Durant el 2005, farem una proposta oberta a la ciutadania i als nostres militants. Ara és el moment de crear equips i recuperar la pràctica de fer-hi feina.

-La ciutadania necessita referents. Quin és el referent del PSIB-PSOE a Palma?

-El referent pel qual treballa el Partit Socialista és oferir un projecte de partit i una alternativa.

-La pregunta era una altra. Si tenc una queixa de l'Ajuntament, a quina persona m'he d'adreçar?

-El grup municipal de l'Ajuntament, que no serà el referent electoral el 2007, complirà les funcions fins al darrer dia.

-Havíeu d'elaborar un pla estratègic per guanyar a Palma. Com està aquesta feina?

-És un pla per elaborar una proposta a la Federal. Hem fet un mapa electoral adaptat a la nova realitat dels districtes. S'està realitzant una consulta interna dirigida als militants i als antics militants. S'elabora un manual de bones pràctiques. Això és una feina interna. El més important és que l'ambient que hi ha a les agrupacions permet elaborar una proposta per a la ciutadania.

-Es pot avançar cap conclusió d'aquest procés de recollida de dades?

-Encara no en tenc els resultats. L'única percepció que se m'ha fet arribar és que el partit havia estat molt polaritzat.

-No podeu dir res sobre l'estat d'opinió que s'hi detecta?

-D'aquí a unes setmanes. Ara es reuneixen grups de discussió i s'elaboren conclusions.

-És vera que Palma és per al PSOE un objectiu fonamental?

-Palma és objectiu prioritari. Per guanyar a Palma hem de comptar no tan sols amb el partit, sinó també amb un ampli suport de la ciutadania des d'ara. Hem de crear una xarxa progressista. Hem de crear una xarxa al voltant de la proposta socialista de ciutat, una xarxa que ens ha de permetre alhora millorar la proposta. Necessitam il·lusionar de nou molts de ciutadans per treballar en aquest projecte. Enguany, viurem la concreció d'una proposta que il·lusioni, oberta i participativa, de la ciutat que volem i d'una xarxa capaç de defensar aquestes idees. La campanya serà molt llarga i molta de gent s'hi implicarà. Ho podem fer perquè tenim un partit tranquil. Ha estat el gran èxit del Congrés.

-Aquesta pau és el resultat de silenciar les veus discordants?

-No. Del Congrés en sorgí una majoria i ara s'ha ampliat.

-Palma no ha estat seu de cap Congrés perquè no existeix la Unió Socialista.

-Palma era una excepció dins l'estructura socialista. Podia tenir avantatges, però també inconvenients. En un moment determinat, el partit es polaritzà entre Palma i la Part Forana. Havíem de rompre aquesta dinàmica. Ara hi ha una coordinadora. La qüestió important és que l'estratègia socialista és única i compartida. Sense la Unió Socialista, el debat és tranquil.

-És vàlida l'oferta electoral realitzada el 2003?
-Sense menysprear-la, necessitam una proposta més oberta i amb més participació de la ciutadania.

-No era vàlida, la diagnosi?
-Era vàlida. La qüestió és crear un grup de ciutadans capaços de predicar una idea de canvi. Necessitam actuar sobre la ciutat. Hi ha una ciutadania cansada i que s'ha de mobilitzar al voltant d'una idea i d'un projecte. Els instruments tradicionals de l'esquerra s'havien debilitat perquè tenen uns altres objectius i la societat ha evolucionat i no és tan reivindicativa quant a un salari.

-La política s'ha «partforanitzat».
-Perquè gira al voltant del debat territorial que s'associa amb la Part Forana. També es vera que la proposta socialista a Palma no ha pogut il·lusionar els ciutadans, o no hem estat prou àgils per posar damunt la taula els problemes reals.

-La problemàtica del turisme no és un debat urbà?
-No l'hem sabuda traslladar a Palma. S'ha parlat molt de si la costa està urbanitzada i les ciutats no han estat protagonistes d'una proposta moderna i de futur. No s'ha pensat en el turisme cultural, en el patrimoni com a atractiu turístic, en l'oferta lúdica, etc. La ciutat s'ha desnaturalitzat.

-No és Palma una zona costanera i turística?
-Les zones turístiques s'han considerat apèndixs de la ciutat. Ara, in extremis, es proposa la reforma de la Platja de Palma. S'hi ha explotat tan sols el turisme de sol i platja sense aprofitar el potencial de la ciutat.

-Veurem dirigents històrics del PSIB-PSOE demanant el vot pel candidat a batle de Palma?

-Em fa molta d'il·lusió poder confiar en tota la gent que ha estat part important del socialisme i de la vida ciutadana. Aquesta seria la millor fotografia amb el candidat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris