nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:

La legalització d'immigrants apujarà un 7% els afiliats a la Seguretat Social

El nou reglament que entra en vigor demà beneficia 30.000 estrangers a les Balears


El nou reglament de la Llei d'estrangeria, que obre un procés extraordinari de regularització d'extracomunitaris, incrementarà devers un 7% la quantitat d'afiliats a la Seguretat Social. Aquest procés comença demà, coincidint amb l'entrada en vigor de la normativa. Els càlculs facilitats fins ara per la Delegació del Govern indiquen que prop de 30.000 ciutadans estrangers de les Balears podran acollir-se a la nova oferta de normalització.

El mateix delegat de l'Executiu central, Ramon Socias, assegurà dijous que la regularització tindrà una repercussió «important» en el nombre d'afiliats a la Seguretat Social. En concret, i amb independència de l'evolució que experimenti enguany aquest nombre, 30.000 treballadors nous registrats suposarien un increment del 7'5% respecte de la mitjana de 400.000 afiliats amb què es tancà el 2004.

Si bé la Delegació del Govern no ha pogut calcular els ingressos que representaran per a l'Estat les cotitzacions d'aquests 30.000 assalariats, sí que es cert que seran rellevants. S'ha de tenir en compte que pel sol fet d'estar empadronats, aquests estrangers es beneficiaven de prestacions com ara l'assistència sanitària o l'educació dels seus fills. A més, en alguns casos rebien atenció dels serveis socials amb motiu de la seva precària situació.

A partir d'ara, la regularització d'aquesta mà d'obra permetrà a l'Estat augmentar els ingressos tant a través de les cotitzacions per a prestacions socials com mitjançant la recaptació d'imposts directes, com l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF). De fet, el nou reglament de la Llei d'estrangeria obliga els empresaris a donar d'alta en la Seguretat Social els treballadors regularitzats en el termini màxim d'un mes, des del mateix moment de la noticificació que l'immigrant ha obtingut el permís de feina. En el cas que no s'efectuï aquesta passa, la regularització quedarà anul·lada.

Si l'increment del nombre d'inscrits a la Seguretat Social i en la recaptació d'imposts directes són dos dels efectes positius que pot generar la regularització d'immigrants, l'augment del nombre d'aturats podria ser un risc a tenir en compte. És la reacció lògica a un increment brusc de la població activa. Així i tot, des de la Delegació del Govern, Ramon Socias no creu que la incorporació d'aquest contingent al mercat laboral regular tengui gens d'incidència en les xifres de desocupació. En aquest sentit, tan sols assenyalà que aquesta regularització podria influir en l'enquesta de població activa (EPA).

La regularització d'immigrants serà possible durant tres mesos, entre demà i el 7 de maig. La Delegació del Govern ha posat a l'abast dels empresaris i dels treballadors del servei domèstic -els que hauran de fer els tràmits davant l'Administració central- un total de 60 funcionaris, repartits entre sis oficines de totes les Balears. A més, es podrà demanar cita prèvia telefonant al número 901 502050.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris