nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:

El jutge ordena investigar la pensió d'un emigrant que votà a Formentera

L'acusació creu que coincideix amb la seva inscripció en el cens

P.C. Argentina.
La investigació del «cas Formentera», el presumpte delicte electoral en les eleccions de 1999, a la ciutat argentina de Santa Fe, féu ahir un gir inesperat en ordenar el jutge d'instructor de la causa, Antoni Monserrat, que s'investigui la pensió no contributiva que rep del Govern espanyol l'emigrant de Balears José Cifre Vives, que ahir va declarar com a testimoni en la tercera jornada de presa declaracions per part de la comissió judicial de les Illes.

Les acusacions particulars exercides pels partits PSIB-PSOE, Esquerra Unida-Els Verds i el PSM creuen que la percepció d'aquest subsidi per part del testimoni pot coincidir amb la seva inscripció en el cens electoral de Formentera i que, a més, d'«alguna forma» intervingué el Govern per agilitar aquest tràmit.

La defensa dels nou imputats coordinada pel lletrat Rafael Perera, en canvi, no observa res anòmal en aquesta «pensió graciable» que mensualment és dipositada en el compte de Cifre Vives al Banc Francès de Santa Fe, perquè «la reben milers de persones majors a tota Espanya», digué tanmateix, i després de dues hores d'interrogatori, el jutge Monserrat decidí dirigir-se als funcionaris del Jutjat Federal número 2 de Santa Fe perquè procedissin a esbrinar amb exactitud des que data l'emigrant percep aquest subsidi.

José Cifre Vives, per la seva part, refusà ser fotografiat a la sala on els testimonis citats per la comissió balear esperen el seu torn, i tampoc no volgué respondre a les preguntes dels periodistes. Això no obstant, al jutge Monserrat li relatà que ell mateix féu els tràmits per percebre la pensió no contributiva després de llegir un anunci publicat al diari locaEl Litora.

José Cifre explicà que aquell anunci informava que els ciutadans espanyols raguts a Santa Fe majors d'edat podien optar a un subsidi, així que realitzà totes les gestions davant del Govern espanyol per rebre un ajut econòmic molt important després dels últims ajusts de la moneda argentina.

En aquest país, cada euro es paga a quatre pesos, aproximadament, i el sou mitjà ascendeix a uns 250 euros. «Aquest senyor», digué Rafael Perera, «fou categòric quan insistí que rep la pensió del Govern espanyol, i que en ella no han tingut res a veure el Govern ni la Casa Balear ni l'Operació Enyorança (el viatge dels emigrants a les Illes convidats per l'Executiu)».

Les acusacions, en canvi, representades pels advocats Ascensió Joaniquet i Miquel Mas, opinaren tot el contrari: «Tot es comença a aclarir, i el més vistós fins ara són la sèrie d'irregularitats i incoherències registrades que queden de manifest», digué Mas. En la jornada d'ahir també estaven citats a declarar José Cifre Vives, Miguel Escandell Escandell, Juan Alberto Escandell Ferrer, Manuel Jordá Ferrer, María Cristina Martorell Campins i Juan Manuel Meurzet Taura.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris