nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
15°

El temporal pot haver fet malbé 200 hectàrees de patata poblera

El Ministeri aprovarà ajuts mentre el batle Antoni Serra demana suports al Consolat

102078

La patata de sa Pobla hauria d'estar aquest mes al mercat britànic, però el temporal podria ajornar l'exportació.


Els primers càlculs de les organitzacions pageses i que maneja la Conselleria d'Agricultura apunten que el temporal de neu i gelades que va afectar la setmana passada les Balears ha fet malbé al voltant de 200 hectàres de patata de la comarca de sa Pobla, per ser exactes entre 65 i 349. Això representa entre un 6'5 i un 32 per cent de les 1.093 hectàrees que donen aquest tipus de tubercle, molt valorat a Anglaterra.

La consellera d'Agricultura, Margalida Moner, va advertir que aquestes dades són provisionals i que «poden canviar per bé o per mal». Moner confia tenir valorades les pèrdues definitives aquesta mateixa setmana. El secretari general de la Conselleria, Llorenç Rigo, va afegir que el sector apunta que el temporal ha afectat entre un 15% i un 30 o 40% de la superfície conreada, i que s'ha pogut perdre entre un 50 i un 80% de la producció de la superfície afectada. Ara, Rigo assegura que «els tècnics creuen que és una mica menys». Igualment, Rigo va apuntar que és possible que la venda de patata al mercat britànic, que havia de començar aquest mes, es retardi, «ocasionant pèrdudes».

Precisament, la Conselleria d'Agricultura va traslladar ahir al Ministeri la necessitat que tenen les explotacions de patata de sa Pobla de rebre ajudes. El Govern central va rebre ahir dematí els representants de totes les comunitats autònomes afectades per tal de tractar la situació. En concloure l'encontre, el Ministeri va anunciar que promulgarà, probablement en una setmana un reial decret-llei amb mesures excepcionals per compensar els danys causats per les gelades.

Des del Ministeri es va apuntar que hi haurà mesures d'índole fiscal (reduccions als mòduls de la declaració de la renda) i social (moratòries en els pagaments a la Seguretat Social) per a tots els productors dels municipis i zones afectats, que es definiran mitjançant amb ordres ministerials. Igualment, només els agricultors que disposin de qualque tipus de pòlissa per als seus cultius rebran les corresponents indemnitzacions directes.

A més, el subsecretari del Ministeri, Santiago Menéndez de Luarca, va recalcar que hi «haurà generositat» i es concediran indemnitzacions sense assegurança a agricultors que habitualment asseguren la producció i que estaven encara dins del termini de formalització de l'assegurança, o als productors de patata, l'assegurança de la qual no cobreix el risc de gelada.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris