nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
16°

El Parlament rebutja que la UIB faci el manual d'ús lingüístic d'IB3

El PP descarta la proposta del PSM, que tenia el suport de l'esquerra

La Universitat de les Illes Balears (UIB), «institució oficial consultiva per a tot el que es refereix a la llengua catalana», segons l'Estatut, no farà el manual d'ús lingüístic per a les emissions de la ràdio i televisió autonòmiques. El Parlament balear, amb els vots del PP, rebutjà ahir, en comissió, una proposició no de llei del PSM en què es demanava que fos la UIB l'encarregada de marcar les pautes lingüístiques d'IB3.

Així, i després de la votació, el Consorci per al Foment i per l'Ús del Català (COFUC), dependent del Govern, continuarà redactant aquest llibre d'estil lingüístic. Els populars justificaren el rebuig a la iniciativa assegurant que un manual d'estil no és una gramàtica catalana i, per tant, no cal demanar parer a la UIB perquè ja hi ha un marc normatiu clar.

«En el manual d'estil no es trobarà cap criteri que no estigui recollit en el marc normatiu», apuntà el popular Diego Guasch. El diputat reconegué que la UIB és l'autoritat consultiva però «consultar no vol dir decidir» i «el treball del Cofuc és executiu».

El nacionalista Eduard Riudavets, qui presentà la proposta, acusà el Govern de vulnerar l'Estatut i la Llei de Normalització Lingüística en negar-se a encarregar a la UIB la redacció del manual. «El Govern menysprea la UIB, quan la qualitat acadèmica és la millor garantia per a un ús correcte de la llengua catalana».

«Si el que volen és fragmentar i castellanitzar la llengua, que millor que un instrument governamental com el Cofuc per fer-ho», apuntà Riudavets, qui considerà l'encarrec al Cofuc com una mostra més de «partidisme». PSIB i EU-EV donaren suport al PSM. UM no assistí a la comissió.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris