muy nuboso
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
15°

El PSM reclama la sobirania fiscal per a Balears a través de l'Estatut

«És l'única manera d'evitar l'espoliació econòmica de l'Estat» asseguren

El PSM va irrompre amb força en el debat sobre la reforma de l'Estatut d'Autonomia. Els nacionalistes reclamen un model fiscal propi per a Balears emmarcat en un pacte econòmic glogal amb l'Estat. A més, consideren que aquesta mena de sobirania a l'hora de recaptar tributs i distribuir recursos ha d'estar garantida per l'articulat estatutari. El portaveu del grup parlamentari del PSM, Pere Sampol, assegurà que amb la fórmula proposada, el pressupost de la Comunitat Autònoma s'incrementaria un 80 per cent.

La proposta es basa a invertir la relació fiscal i financera que preval entre les Illes Balears i Madrid. En aquest sentit, el Govern autonòmic ampliaria la seva capacitat per decidir quina aportació fa a la «caixa comú» de l'Estat. Es col·laboraria amb la resta de regions amb una «quota de serveis comuns», per sufragar transferències no transferides a les comunitats autònomes, i amb un altre mecanisme anomenat «quota de solidaritat», que es calcularia anualment en funció de la renda per càpita.

Actualment, les Balears aporten el 17 per cent del seu Producte Interior Brut a sufragar inversions a altres CA, fet que suposa, segons Sampol, «que els pobres de les Illes financen els rics d'altres bandes».

La iniciativa, exposada pel mateix Sampol i el secretari general del partit, Gabriel Vicens, serà presentada a la resta de formacions polítiques i al Govern balear perquè la traslladi al comitè de savis. Vicens comentà que el PSM realitzarà periòdicament propostes pròpies vers la reforma de l'Estatut. I és que, en opinió dels nacionalistes «estam davant una oportunitat única de canviar el model d'Estat» que regeix actualment.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris