muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
13°

L'atur augmenta un 3% a Balears, cinc punts per sobre del conjunt de l'Estat

L'estacionalitat del turisme du l'increment més alt després de Canàries i València

100832

L'estacionalitat dels sectors econòmics de les Balears determina el fort increment de l'atur registrat en el conjunt de l'Arxipèlag.

Les Illes Balears tancaren el mes de gener del 2005 amb un total de 38.629 persones desocupades, devers 1.128 més que el mateix període de 2004. L'atur tornà a manifestar-se amb duresa a les Illes amb un increment del 3'01%, cinc punts més que la mitjana interenual estatal (-2'19%) i el tercer més alt després de València i Canàries, alhora que la contractació caigué un 19% en el conjunt de l'any.

Amb aquestes dades, els sindicats CCOO i UGT reclamaren al Govern i a les patronals Caeb i Pime un «Pacte per l'Ocupació». Així mateix, ambdues centrals reiteraren la seva preocupació, ja expressada en el seu informe de conjuntura laboral, sobre la «poca qualitat, precarietat i temporalitat» de la feina.

Per la seva banda, la Conselleria de Treball afirmà ahir que Balears ha iniciat l'any amb 8.675 personés més afiliades a la Seguretat Social, xifra que representa «la major creació d'ocupació dels darrers quatre anys. Així, doncs, l'economia continua generant nous llocs de feina i a un ritme superior als darrers anys».

Segons es desprèn de les dades oferides ahir pel Ministeri de Treball, l'estacionalitat determina novament l'evolució de l'ocupació en el conjunt de sectors econòmics de la nostra comunitat. D'aquesta manera, el sector serveis aportà 1.200 persones desocupades (4%) el mes passat a l'Arxipèlag, mentre que l'expansió de l'obra pública ha permès pal·liar la situació i ha disminuït en 200 el nombre d'aturats a la construcció.

Quant a l'evolució de l'afiliació a la Seguretat Social, el mes passat es va tancar amb un total de 359.519 persones ocupades, 8.675 més que fa un any. Tot i això, el ritme de creació de llocs de feina (2'49%) és lleugerament inferior al del conjunt de l'Estat (2'84%). A tot això, convé afegir que el gener es registraren 23.476 nous contractes, devers 5.563 menys que fa un any, que representen una caiguda del 19%.

Per les centrals sindicals, allò més preocupant és la precarietat de la feina a les Balears. El 87'3% dels nous contractes realitzats el primer mes de 2005 eren temporals. A banda d'això, la discrimació és un altre factor de neguit. En aquest sentit, CCOO assenyala que l'atur afecta majoritàriament (55'2%) les dones i el seu creixement es concentra «perillosament» en el col·lectiu de joves menors de 25 anys.

El secretari d'Acció Sindical d'UGT, Manuel Pelarda, argumentà que les dades confirmen que el mercat laboral de les Balears «no és capaç d'absorbir tots els actius incorporats». Pelarda insistí en la «precarietat i temporalitat» en la contractació, per la qual cosa reclamà mesures urgents per «fer créixer l'ocupació de manera suficient, segura i de qualitat». El secretari d'Ocupació de CCOO, Rafel Borràs, posà l'èmfasi en el caràcter estacional del mercat laboral de les Balears. D'aquesta manera, assegurà que «el nombre de demandants de feina que no compten com a aturats registrats -fixos discontinus- són 40.013, un 3% més que el gener de 2004». Tant Borràs com Pelarda insistiren en la necessitat d'un Pacte per l'Ocupació.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris