muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
14°

El Govern obvia les advertències i aprova l'alça del descompte aeri

Antich acusa Matas de confondre perquè no quedi clar que paga ZP

L'increment del descompte aeri, del 33% al 38%, provocà ahir un nou enfrontament entre PP i PSOE. De res no va servir que el Ministeri de Foment avisàs que només retornarà els doblers a través de les companyies aèries. En un Consell de Govern extraordinari, el Gabinet Matas aprovà ahir el decret que permetrà avançar l'augment del descompte des de dilluns i fins que Foment aprovi el reial decret que regularà la rebaixa.

Primer Madrid qüestionà la viabilitat del decret i, més tard, el secretari general del PSIB, Francesc Antich, acusà l'Executiu autonòmic d'intentar «confondre el ciutadà» perquè no sàpiga que haurà estat el Govern de José Luís Rodríguez Zapatero qui realment incrementarà la bonificació.

Amb el decret aprovat pel Govern balear, els residents que hagin volat a la península o a les altres illes des de l'1 de gener podran acudir a les oficines de Sa Nostra a partir de dilluns per cobrar la bonificació d'un 5% en el trajecte, presentant el DNI i una còpia del bitllet. Els beneficiaris hauran de signar una declaració de cessió de drets perquè després el Govern pugui reclamar a Madrid els doblers avançats.

La campanya de devolució es mantindrà els 30 dies següents a l'aprovació, per part del Govern de l'Estat, del reial decret que regularà l'augment del descompte amb efectes retroactius a l'1 de gener. El portaveu del Govern balear, Joan Flaquer, justificà la decisió d'avançar els doblers perquè l'Executiu autonòmic no té cap garantia que Madrid aprovi aquest decret de manera imminent.

La mesura del Govern provocà que, immediatament, el Ministeri de Foment qüestionàs la seva viabilitat. També el secretari general del PSIB, Francesc Antich, considerà la decisió com un «rentat de consciència» del PP, que en el passat impedí que s'augmentàs el descompte; i recordà que, mentre el Govern es dedica a avançar uns doblers que ha de pagar Madrid, «bat tots els rècords d'endeutament» i manté «molts» compromisos pendents a Balears.

Per la seva part, el portaveu del PP balear, Miquel Ramis, demanà a Antich que «defensi els interessos dels ciutadans» i assegurà que la ministra de Foment, Magdalena Alvarez, es posà ahir en contacte amb el president Matas per disculpar-se per les maneres com s'havia anunciat la retroactivitat d'aquesta mesura.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris