lluvia ligera
  • Màx: 12°
  • Mín: 10°
11°

L'oposició adverteix UM que el pacte amb el PP pot acabar en una absorció

L'esquerra resta credibilitat a les «solucions» de Munar i rebutja el Pla Territorial

Els partits de l'oposició van restar credibilitat a les «solucions» plantejades ahir per la presidenta del Consell, Maria Antònia Munar, rebutjaren el «desenvolupisme» del Pla Territorial i i criticaren la deriva «poc democràtica» de la institució. En els torns de rèplica del debat de política general, PSIB i PSM coincidiren, a més, a advertir UM dels perills que comporta un pacte amb el PP, partit que, segons l'esquerra, la podria acabar absorbint.

El veterà Andreu Crespí (PSIB) acabà la seva intervenció amb aquest avís a Munar: «Amb el PP la darrera vegada no li va anar molt bé. Vagi amb compte». Amb aquesta sentència, el socialista completà una intervenció crítica però a la vegada carregada de propostes -que Munar acabaria rebutjant-, com la creació d'una comissió de patrimoni separada de la d'urbanisme o la constitució d'una àmplia comissió per avaluar l'aplicació del Pla Territorial.

El Pla Territorial, però, centrà la majoria de retrets. Segons Crespí, permetrà que Mallorca creixi fins als 2'4 milions d'habitants i no garanteix la seguretat jurídica ni la reconversió territorial. El cap de l'oposició criticà també la complicitat d'UM per permetre la política de carreteres del PP, destacà la incapacitat de controlar l'Institut de Serveis Socials i recordà que el reglament orgànic de la institució és «el reglament d'un mecànic».

A més de qüestionar la defensa del patrimoni que ha portat a terme el Consell en polèmiques com la de les restes d'Antoni Maura, el socialista criticà que Munar enumerés en el seu discurs un «top ten» de les cent solucions que hauria aplicat. Per Crespí, «aquest top ten no entraria ni a 'Los 40 Principales'», inclou actuacions que es fan «des que Primo de Rivera governava» i altres que ni tan sols s'han aprovat.

En la seva estrena com a portaveu ocasional del PSM, Bàrbara Bujosa assegurà que UM «governa pels seus» i acusà aquesta formació de crear una «estructura clientelar», potenciant associacions properes i deixant de banda la resta. Per als nacionalistes, UM està veient que «el PP se'ls menja poc a poc» i van «a la recerca de nous segments electorals».

A banda de l'avís, considerà «blan» el discurs de Munar. «El Consell és més que gestió», advertí. «M'esperava més del mallorquinisme polític», assegurà. En la rèplica, Munar va acusar el PSM de ser un partit venut a Catalunya. La consellera del PSM també va retreure a la presidenta que hagués emprat la paraula «consens» en la seva intervenció, quan durant el 2004 «s'ha restringit» la participació de l'oposició en els plens.

La portaveu també criticà un Pla Territorial que «ens fa anar cap enrere» i que «aposta per un model de Mallorca desenvolupista». La nacionalista acabà preguntant quina serà el proper municipi governat per UM on s'aturarà la «caravana dels milions», referint-se als consells executius itinerants.

Margalida Rosselló, en representació d'Esquerra Unida-Els Verds, fou l'encarregada de tancar les rèpliques de l'oposició. La portaveu inicià les seves crítiques a la gestió de l'Executiu responsabilitzant-lo del «dèficit democràtic» que ha patit la institució. Per a Rosselló, el Consell s'ha tancat a la ciutadania i és cada pic menys participatiu.

Si Munar havia defensat que el creixement previst en el Pla Territorial era del 3% en els propers 10 anys, Rosselló el fixà en un 8%, considerà el Pla «desenvolupista» i apuntà que només serveix als interessos dels constructors. L'aposta per la incineració i el paper d'UM en la política de carreteres del PP, aparegueren com a retrets a la gestió d'un Consell que, segons Rosselló, ha deixat la política social en mans de la vicepresidenta Estaràs.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris