nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
14°

La comissió judicial balear inicia avui la investigació del «vot argentí»

Sis emigrants seran interrogats a Santa Fe pel «cas Formentera»

P.C. Argentina.
El «cas Formentera», la suposada trama per alterar els resultats de les eleccions autonòmiques el 1999, entrarà a partir d'avui, amb la declaració dels primers sis emigrants de Balears residents a Santa Fe (Argentina), d'un total 59, en una etapa decisiva. Avui compareixeran als jutjats de Santa Fe Aníbal Rubén Riera Albornoz, Iris Violeta Riera Albornoz, Mirta Lilián Riera Albornoz, Míriam Roig Baldo, Margarida Taura Matas i María Taura Matas.

La investigació del «vot argentí» és considerada clau per als integrants de la comissió judicial desplaçats a aquesta ciutat, el jutge d'Instrucció instructor, Antoni Monserrat; el fiscal en cap, Bartomeu Barceló; el secretari del TSJB, Carlos Amorena, i els advocats de les acusacions i de la defensa.

Si a Balears la resolució del «cas Formentera» manté en suspens la classe política, a Santa Fe ho ignoren totalment, fins al punt que cap dels santafesins demanats per aquest diari va saber de què se'ls estava parlant en esmentar-los la suposada trama il·lícita de captació de vots.

Aquesta ciutat està bolcada en l'inici de l'activitat oficial, després de les vacances de gener, i encara que els jutjats tenien ahir les seves portes obertes, no serà fins avui quan les diferents instàncies comencin a admetre l'entrada de nous assumptes.

Precisament, un dels temors del jutge Monserrat i del fiscal Barceló és la possible inassistència dels testimonis citats a declarar. Ahir, ambdós havien quedat amb el jutge argentí que presidirà la vista per conèixer in situ la Sala on es realitzaran els interrogatoris, però aquest va avisar que no seria als jutjats fins a avui, dimarts.

El «cas Formentera» ha passat per diverses instàncies des que el 1999 un jutge d'Eivissa acceptàs investigar les suposades irregularitats en els comicis autonòmics i municipals a Formentera, on s'empadronaren 74 ciutadans argentins descendents d'emigrants, suposadament amb l'objectiu de votar el partit que donava suport al PP. En dues ocasions el jutge Monserrat ordenà l'arxivament de la causa en entendre que no existien indicis «suficients» per actuar contra els imputats, però en unes altres dues oportunitats el TSJB li va ordenar continuar investigant.

Amb l'interrogatori als testimonis santafesins, és probable que se sàpiga si la inscripció d'aquestes 74 persones va obeir, en la seva major part, al desig d'adquirir un habitatge a Formentera, dins de l'anomenat projecte «casa de l'emigrant balear santafesí», segons consta en actes. També ha de quedar aclarit si hi hagué «influència externa» que s'hagués exercit per enviats o personatges del llavors Govern balear.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris