cielo claro
  • Màx: 22°
  • Mín: 20°
24°

Antich culpa el Govern balear de retallar doblers per a carreteres

Diu que la consellera Cabrer «ha encetat projectes sense consens amb el Ministeri»

78258

La construcció de carreteres continuarà a les Balears, amb doblers de Madrid o sense.

R.G./J.T. Palma.
La «rebaixa» en les inversions que Madrid aportarà l'any que ve a Balears es traduïrà en una dràstica reducció de la partida destinada al conveni de carreteres. Els Pressuposts Generals de l'Estat per al 2005 només preveuen una «injecció» de 8 milions d'euros, quan el compromís adquirit pel Govern central assignava 48 milions.

L'Executiu balear acusa el president Zapatero i el seu equip de vulnerar l'acord, mentre que el diputat socialista per Balears Francesc Antich atribueix la retallada a les actuacions de la Conselleria d'Obres Públiques de Mabel Cabrer, «que ha encetat projectes pel seu compte sense consensuar-los amb el Ministeri de Foment, que és qui ha de pagar». Antich al·ludí a la manca d'enteniment entre el Ministeri i el Govern balear i advertí que «aquesta situació es corregirà quan es posin d'acord en el tipus de carreteres que necessiten les Illes». El secretari general del PSIB «tranquil·litzà» el gabinet de Jaume Matas afirmant que «els doblers per infraestructures viàries existeixen».

Per la seva banda el conseller d'Economia i Hisenda del Govern balear, Lluís Ramis d'Ayreflor, va denunciar que l'Executiu central incompleix l'esmentat conveni però advertí que la retallada no paralitzarà cap projecte del Govern. Tampoc no va descartar «qualsevol tipus d'acció» per intentar corregir aquesta situació.

El responsable economòmic de l'Executiu apuntà que un Conveni no es pot modificar «de manera unilateral per no tenir partida pressupostària». Amb tot, es mostrà confiat que es tracti d'un «error» reparable a través d'esmenes al projecte de pressuposts. En tot cas, el conseller no descartà que aquesta situació pugui obligar a incorporar canvis en els pressuposts autonòmics. Així mateix, va recalcar que l'única opció que preveu és que Madrid compleixi «la legalitat vigent».

El titular balear d'Economia es mostrà «preocupat» per la davallada en un 19% de les inversions estatals vers les Illes perquè «això vol dir que tenim una pitjor balança fiscal que l'any passat, «ja que les aportacions de l'Arxipèlag a la caixa comuna de l'Estat continuen sent les mateixes».

Finalment considerà «injust» que Balears continuï aportant al Fons de Suficiència «quan, per població, som la comunitat pitjor finançada d'Espanya».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris