cielo claro
  • Màx: 22°
  • Mín: 21°
20°

Els síndics de comptes diuen que el Pacte s'endeutà de forma irregular

La fiscalització dels pressuposts de 2002 revela deficiències


L'informe de fiscalització dels pressuposts de la Comunitat balear de l'any 2002, realitzat per primera vegada en la història per la Sindicatura de Comptes i no pel Tribunal de Comptes, assenyala que la llei que va permetre al Govern del Pacte de Progrés endeutar-se més de l'autoritzat «no encaixa en el marc normatiu que regula l'activitat economicofinancera de la Comunitat» i conclou que és un «cas atípic de modificació del nivell d'endeutament».

L'informe afegeix que aquesta llei, que va aprovar el Parlament, va permetre endeutar-se al Govern «sense determinar la destinació específica», fet que suposa una «deslegalització de resultat». Com a conseqüència d'això, l'escenari pressupostari va llançar un saldo positiu de 26.405 milions d'euros i, per tant, «un excés de finançament de cap càrrec d'endeutament innecessari no destinat a finançar dels crèdits de l'estat de despeses».

És un dels aspectes més vistosos de l'informe de fiscalització dels comptes, que els representants de la Sindicatura de Comptes, encapçalats per Pere Antoni Mas, van presentar ahir en una comissió parlamentària.

Informe
L'informe afegeix a més la necessitat d'incrementar en 685 milions d'euros el risc efectiu d'avals assumit per la Comunitat ja que, entre altres qüestions, a la memòria dels comptes generals no figuren dos avals de 450.000 francs suïssos concedits a la Federació Internacional d'Escacs.

Entre les contractacions realitzades per l'Administració el 2002 «s'observen nombroses deficiències».

Una de les assenyalades és que a les valoracions de les ofertes dels concursos «els preus no van ser sempre adequadament assenyalats, vulnerant-se el principi d'economia en la gestió dels fons públics».

Contractes
A més, en nombrosos contractes de subministrament i d'assistència i consultoria «no s'han justificat els respectius pressuposats de licitació». Pel que respecta a les empreses públiques i altres entitats dependents o vinculades a la Comunitat Autònoma, «s'han posat de manifest incompliments habituals dels procediments i formes d'adjudicació i dels principis de publicitat i concurrència en matèria de contractació».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris